Press ESC to close

10 terreurcomplotten verijdeld in Europa in 2023: Nederlandse veiligheidsdienst

Ten minste 10 geplande terroristische aanslagen in Europa werden ontdekt en tegengehouden westelijk veiligheidsdiensten in 2023, zegt de AIVD dinsdag.

Bij vier van de verijdelde aanvallen werden in Nederland mensen gearresteerd, variërend van concrete voorbereidingen om een ​​specifieke gebeurtenis of gebouw aan te vallen, tot willekeurige mesincidenten.

De bewering staat in het jaarverslag van het agentschap, waarin wordt gesteld dat jihadistische bewegingen de grootste terroristische dreiging voor Nederland blijven. En hoewel er in Europa minder aanslagen hebben plaatsgevonden dan de afgelopen jaren, kunnen ‘bepaalde gebeurtenissen’ tot geweld leiden, aldus de AIVD.

Twee van dergelijke triggergebeurtenissen – de oorlog in Gaza en het verbranden van de Koran door extreemrechtse groepen – vonden vorig jaar plaats en leidden tot terroristen organisaties zoals Al-Qaida en IS om op te roepen tot aanslagen in de westen.

“Het sombere beeld dat de AIVD vorig jaar schetste, is in veel opzichten verslechterd”, aldus de AIVD. “Nationale dreigingen worden steeds meer gekoppeld aan internationale ontwikkelingen. Er zijn twee grote conflicten geweest, talloze terroristische aanslagen zijn verijdeld in binnen- en buitenland, en Nederland is dagelijks het doelwit van cyberaanvallen.”

Het dreigingsniveau in Nederland is verhoogd drie tot vierof substantieel, in half december.

“Er is een reden waarom deze periode wordt omschreven als ‘de grijze zone’ tussen oorlog en vrede, zegt AIVD-directeur Erik Akerboom. “Dit brengt grote risico’s met zich mee voor Nederland, dat een groot deel van zijn vrede en welvaart te danken heeft aan de internationale handel en aan een op regels gebaseerde wereldorde.”

Het agentschap uitte ook zijn zorgen over de toename van anti-institutionele protesten en de bereidheid van sommige zogenaamde soevereine burgers om geweld te gebruiken. De militaire veiligheidsdienst MIVD gaf eerder deze maand een soortgelijke waarschuwing.

Akerboom zei ook dat de dienst vorig jaar een stijging van 70% heeft gerealiseerd in het aantal verzoeken om “speciale onderzoeksmethoden” te gebruiken, zoals hacking en internettaps, maar zei niet hoeveel verzoeken er zijn gedaan. Het rapport zei het wel 1.117 bugs, telefoon En internetten In 2023 waren er door het bureau kranen geplaatst.

Ook Rusland en China blijven een bedreiging voor Nederland, vooral door bedrijfsspionage en, in het geval van Rusland, het verspreiden van desinformatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *