Press ESC to close

3D-scanners die worden gebruikt om ervoor te zorgen dat apparatuur voor kinderen veilig past

De TU Delft gebruikt 3D-scantechnologie om zo’n 1.800 Nederlandse kinderen tussen de drie maanden en vijftien jaar te meten, zodat hun gegevens kunnen worden gebruikt om producten als fietshelmen, reddingsvesten en speeltoestellen veiliger te maken.

Het project wordt gefinancierd door de Europese Commissie en uitgevoerd in opdracht van het Europese normalisatie-instituut Euronorm.

“We constateerden dat de data voor kinderen schaars waren”, zegt projectleider Toon Huysmans tegen de lokale omroep Omroep West.

Daarnaast zullen nog eens 1.500 Spaanse kinderen worden gemeten. “Spaanse kinderen zijn iets kleiner en Nederlandse kinderen iets groter. We kijken dus naar de gemiddelde grootte, maar ook en vooral naar pieken in de metingen”, zei hij.

De gegevens kunnen worden gebruikt om een ​​beter product te bieden voor kinderen die niet in het gemiddelde plaatje passen. “Denk bijvoorbeeld aan fietshelmen. Een slecht passende helm kan bij een val veel schade aanrichten.”

Huysmans haalde ook het voorbeeld aan van kinderen die met hun vingers bekneld raakten in de bankjes op busstations in Den Haag, waardoor één kind met een bankje er nog aan naar het ziekenhuis moest worden vervoerd.

‘Het ontdekken van de wereld brengt veel stoten en krassen met zich mee, maar je wilt kinderen wel beschermen tegen gevaren die een enorme impact kunnen hebben’, zei hij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *