Press ESC to close

Aanklagers wijzen Wilders klacht over ‘opruiing’ van Timmerman af

Frans Timmermans zal niet worden vervolgd wegens het aanzetten tot geweld tegen Geert Wilders, nadat het Openbaar Ministerie heeft besloten dat zijn toespraak op de conferentie geen verhulde dreiging vormde.

De PVV-leider diende een formele klacht in bij de politie nadat Timmermans had gezworen “voor niets te zullen stoppen” om te voorkomen dat Wilders de macht zou verwerven in Nederland.

Wilders reageerde met een Tweet waarin hij vroeg: “Voor niets stoppen? Inclusief geweld?” en drong er bij zijn volgelingen op aan om de verklaring van de GroenLinks-PvdA-leider bij de politie te melden.

Maar maandag liet het Openbaar Ministerie (OM) in een verklaring weten Timmermans niet te zullen beschuldigen van opruiing, omdat uit de context van zijn toespraak duidelijk bleek dat hij voor democratische middelen pleitte.

“Direct na deze verklaring riep de partijvoorzitter de onderhandelende partijen op om geen kabinet te vormen met Wilders”, aldus het OM. “En dat GroenLinks-PvdA een heel harde opstelling zou maken in de oppositie als dat nog steeds de uitkomst zou zijn.”

Timmermans deed de klacht van Wilders bij de politie af als “onzin” en zei dat hij online meer bedreigingen had ontvangen dan normaal na de oproep van Wilders aan zijn aanhangers om dit voorbeeld te volgen.

“Mijn middelen zijn altijd parlementair geweest en niets anders”, zei Timmermans. “Elke andere suggestie wijs ik van harte af.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *