Press ESC to close

Aantal leegstaande huurwoningen daalt met 28% doordat de huurprijzen weer stijgen

Het aantal beschikbare huurwoningen voor nieuwe huurders in Nederland is in het eerste kwartaal van 2024 met 28% gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, blijkt uit het laatste rapport van huurplatform Pararius.

Tegelijkertijd steeg de gemiddelde vierkantemeterprijs van een appartement in de niet-gereguleerde sector met 8,6%, aldus Pararius woensdag.

In totaal kwamen er in de eerste drie maanden van het jaar bijna 17.800 woningen beschikbaar voor huurders, bijna 6.000 minder dan het kwartaal ervoor. Dit is volgens Pararius-topman Jasper de Groot opnieuw een teken dat woningen uit de huursector worden gehaald en verkocht.

In Amsterdam stegen de huurprijzen voor nieuwe huurcontracten met gemiddeld 5% en nieuwe huurders betalen nu zo’n € 27,- per vierkante meter. In Den Haag stegen de prijzen met 6,6%, in Rotterdam met 9% en in Utrecht met 4,2%.

Pararius constateert bovendien dat er steeds minder mensen zich aanmelden voor een bezichtiging per woning die op de markt komt. In Amsterdam levert een leegstaand pand gemiddeld 18 reacties op, vergeleken met 34 een jaar geleden. In Eindhoven halveerde het aantal reacties naar 18. Ook in de andere grote drie steden was de trend dalend, zij het niet zo sterk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *