Press ESC to close

Alex Kroes stemt ermee in om bij Ajax aan te blijven als technisch directeur

Ajax-voorzitter Alex Kroes heeft ermee ingestemd af te treden als bestuursvoorzitter en over te stappen naar de functie van technisch directeur, zo maakte de Amsterdamse voetbalclub donderdag bekend, waarmee een einde kwam aan wekenlange discussies over zijn toekomst.

Kroes werd begin april geschorst, slechts twee weken nadat hij de leiding had overgenomen nadat clubbazen hem beschuldigden van handel met voorkennis. Kroes kocht een week voordat zijn benoeming op 2 augustus vorig jaar bekend werd gemaakt 17.000 aandelen in de club. Volgens een overeenkomst met zijn vorige club, AZ Alkmaar, kon hij pas in maart aan de slag.

De raad van commissarissen van Ajax heeft onafhankelijk juridisch advies ingewonnen, waarin werd geconcludeerd dat Kroes ‘waarschijnlijk bezig was met handel met voorkennis’, zei de club destijds in een verklaring.

De 49-jarige werd met onmiddellijke ingang geschorst en het bestuur zei dat het van plan was hem uit zijn functie te ontslaan zodra het een BAV voor aandeelhouders had georganiseerd. Kroes zei echter dat hij van plan was de aanklacht te bestrijden.

Ajax zei donderdag dat als ‘op enig moment’ zou blijken dat er sprake is van een ernstige overtreding van de regels voor handel met voorkennis, het bestuur ook de positie van Kroes als technisch directeur zal heroverwegen. De Nederlandse financiële autoriteit AFM onderzoekt de deal nog.

“Wij zijn niet doof voor de stemmen om ons heen en hebben de afgelopen weken uitgebreid gesproken met mensen binnen en buiten Ajax… en natuurlijk met Alex zelf”, aldus voorzitter van de raad van commissarissen Michael van Praag. “De club moet vooruit. Alex zal een belangrijke rol spelen in het voetbaltechnische deel van de organisatie, met name op het gebied van het acquisitie- en verkoopbeleid.”

Supporters riepen Van Praag en andere bestuursleden op om te vertrekken, omdat ze Kroes te snel hadden bestraft. De aankondiging van donderdag komt slechts enkele uren voorafgaand aan een bijeenkomst van supporters en clubfunctionarissen op het terrein van de club, waar Kroes ook van plan is aanwezig te zijn.

“Wij hebben de belangen van Ajax en het voetbal voorop gesteld”, aldus Kroes. “De focus bij Ajax moet weer op het voetbal liggen. Om dit seizoen zo goed mogelijk af te sluiten hebben wij de steun van iedereen nodig. Tegelijkertijd gaan we samen daadkrachtig aan de slag voor het nieuwe seizoen.”

Problemen

Het Kroes-gesprek is het jongste hoofdstuk in een roerige periode voor de Amsterdamse club, zowel op als buiten het veld, die begon met het vertrek van directeur voetbal Marc Overmars na onthullingen over seksuele intimidatie.

Afgelopen september ontsloeg Ajax directeur voetbal Sven Mislintat, vier maanden na zijn benoeming, naar aanleiding van “onrust in en rond de club”. Een maand later nam de club afscheid van hoofdtrainer Maurice Steijn nadat hij was afgezakt naar de laatste plaats in de Eredivisie.

De ploeg is onder leiding van John van ’t Schip, die tot het einde van het seizoen aangesteld was als interim-coach, inmiddels gestegen naar de vijfde plaats en hoopt zich te plaatsen voor de play-offs van de Europa League.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *