Press ESC to close

Algerijnse staatsburgers kunnen voorafgaand aan deportatie worden vastgehouden, oordeelt de rechtbank

Algerijnse staatsburgers van wie de asielaanvraag is afgewezen, kunnen opnieuw in detentie worden gehouden in afwachting van hun uitzetting, oordeelde de hoogste Nederlandse rechtbank maandag.

De Raad van State zei eerder dat Algerijnen niet konden worden vastgehouden omdat er geen reëel vooruitzicht op deportatie was. De Algerijnse autoriteiten accepteren nu echter tijdelijke reisdocumenten, waardoor ze nu binnen een redelijke termijn kunnen worden uitgezet.

Dit betekent op zijn beurt dat de minister van Justitie Algerijnen opnieuw in een beveiligde eenheid kan plaatsen, in afwachting van hun deportatie. Minister van Justitie Eric van der Burg heeft de uitspraak verwelkomd en omschrijft het als een “belangrijke stap”.

Nederland heeft moeite met de omgang met mensen, veelal jonge mannen, uit veilige derde landen als Algerije en Marokko, die asiel aanvragen maar geen hoop hebben dat dit wordt toegekend.

Algerije werd in 2021 van de lijst met veilige derde landen verwijderd vanwege zorgen over mensenrechtenschendingen. Volgens cijfers van de immigratiedienst blijft het percentage Algerijnen dat vorig jaar de vluchtelingenstatus kreeg echter nul.

Volgens cijfers van het ministerie van Justitie vroeg Nederland vorig jaar om reisdocumenten voor 141 Algerijnse staatsburgers, zodat zij konden worden teruggestuurd.

Ook zijn er inmiddels vier mensen het land uitgezet, zegt de NOS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *