Press ESC to close

Alle vier de coalitiepartijen steunen het Nederlandse rechtse kabinetsdeal

Kamerleden van alle vier de partijen die hebben ingestemd met de vorming van een rechtse regering hebben woensdagavond vóór de conceptcoalitieplannen gestemd, maar er is nog steeds geen bevestiging van wie premier wordt.

Alle vier de parlementaire fracties – PVV, VVD, NSC en BBB – stemden unaniem voor het akkoord, hoewel er bij sommige Kamerleden onrust heerste over het vormen van een alliantie met de extreemrechtse PVV.

Daarnaast zeiden zowel minister van Vreemdelingenzaken Eric van der Burg (VVD), als stikstof- en natuurchef Christianne van der Wal (VVD) publiekelijk dat ze het betreuren dat het werk dat ze voor het aftredende kabinet hebben gestoken nu wordt geschrapt.

De nieuwe regering staat op het punt de wetgeving in te trekken die ervoor moet zorgen dat vluchtelingen eerlijk over het land worden verdeeld. Van der Burg heeft moeite gehad om geaccepteerd te worden en is pas onlangs aangenomen in de Tweede Kamer. senaat.

Bovendien wordt de strategie van de aftredende regering om het probleem van de stikstofvervuiling aan te pakken, die de groei van de nieuwe coalitiepartij BBB heeft helpen stimuleren, vernietigd.

“Het was absoluut een emotionele ontmoeting”, zei partijleider Dilan Yesilgöz nadat de 24 VVD-Kamerleden ermee instemden de deal te steunen. “En [the agreement] omvat kwesties die van invloed zijn op partijleden of waar zij het niet mee eens zijn.”

De VVD was de laatste partij die haar steun voor het coalitiedocument openbaar maakte, zo’n dertig minuten voor de deadline om middernacht.

Het 25 pagina’s tellende coalitieplan, dat de brede strategie belicht, maar geen details, zal donderdag formeel worden gepresenteerd, maar sommige van de maatregelen die het nieuwe kabinet wil implementeren zijn al uitgelekt.

De maximumsnelheid op snelwegen gaat weer omhoog naar 130 km/uur. Er werd eerder bezuinigd om de stikstofuitstoot terug te dringen.

Het eigen risico in de zorg, momenteel € 385,- per jaar, wordt in 2027 gehalveerd, het vroegste moment waarop de bezuiniging kan worden doorgevoerd. Ook de uitgaven aan de publieke omroep NPO worden met 100 miljoen euro bezuinigd.

Buitenlandse arbeiders

De nieuwe regering heeft ook beloofd hard te zullen optreden tegen alle vormen van migratie, en dat zal ook gepaard gaan met bezuinigingen op het aantal mensen dat naar Nederland komt om te werken. De vier partijen hebben echter ook beloofd te zullen handelen in overeenstemming met internationale verdragen.

Formele kinderopvang wordt veel goedkoper, meldt RTL Nieuws, en vDe toegevoegde belasting op hotelverblijven wordt verhoogd naar 21%. Deze werd tijdens de coronavirusepidemie verlaagd om de reisindustrie te helpen ondersteunen.

Volgens Nu.nl zal er ook gewerkt worden aan de oprichting van een constitutioneel hof, een van de belangrijkste eisen van NSC-leider Pieter Omtzigt.

Ministers

Nu er overeenstemming is bereikt, zal er worden gewerkt aan het samenstellen van een team van ministers, waarvan naar verwachting ongeveer de helft onafhankelijk zal zijn van welke partij dan ook. De vier partijen kwamen eerder overeen dat ze een ‘buitenparlementair’ of ‘zakenkabinet’ zouden vormen en het is aan de ministers om uit te werken hoe ze de nieuwe coalitiestrategie willen implementeren.

Alle vier de leiders stemden er ook mee in om in de Tweede Kamer te blijven omdat Wilders, ondanks dat hij de grootste partij in het parlement leidde, niet op voldoende steun vanuit de coalitie kon rekenen om zoals gebruikelijk premier te worden.

Hij zou oud-Kamerlid Ronald Plasterk, die na de verkiezingen in november de onderhandelingen op gang bracht, naar voren hebben geschoven voor de functie, maar zei woensdag dat de discussie later zal plaatsvinden.

Insiders zeggen dat het nog enkele weken zal duren voordat het nieuwe ministeriële team zal poseren voor de traditionele foto met de koning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *