Press ESC to close

Ambtenarenpensioenfonds gaat 5 miljard euro investeren in woningen

De gigantische Nederlandse ambtenarenvakbond ABP gaat in 2030 5 miljard euro investeren in de bouw van nieuwe woningen in Nederland als onderdeel van een impactinvesteringspakket van 10 miljard euro.

De eerste nieuwe woningen – een appartementencomplex met 780 appartementen in Leiden – worden gebouwd in samenwerking met de Amerikaanse ontwikkelaar Greystar Real Estate. In totaal zijn ABP en Greystar van plan om 1.500 woningen verspreid over het land te bouwen als onderdeel van hun Essential Housing-project, met een budget van € 420 miljoen.

De partners streven ernaar dat tweederde van de Leidse appartementen in de sociale of middenhuurcategorie valt, wat neerkomt op een huurprijs tot € 1.200,-. De gereguleerde appartementen krijgen energielabel A+ en zijn tussen de 50 en 65 vierkante meter groot.

ABP-voorzitter Harmen van Wijnen zei tegen de Telegraaf dat de prioriteit van het fonds het rendement op de investering blijft. “Alle investeringen moeten daaraan voldoen”, zei hij. “Dan kijken we of we impact hebben op maatschappelijk niveau.”

Ontwikkelaars hebben gezegd dat de plannen van de regering om de meeste huurwoningen in het huidige huurcontrolesysteem op te nemen het onrendabel zullen maken om in betaalbare woningen te investeren.

Senatoren stemmen dinsdagavond over dat wetsontwerp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *