Press ESC to close

Amsterdam wordt strenger voor cruiseschepen en stelt limiet van 100 per jaar

Amsterdam heeft plannen om het aantal cruiseschepen dat aanmeert in de terminal in het stadscentrum vanaf 2026 terug te brengen tot 100 per jaar, waardoor het huidige aantal bijna wordt gehalveerd. Daarnaast heeft de gemeente als doel om in 2035 de terminal van de Veemkade geheel te sluiten en alle zeecruises naar een nieuwe locatie te verplaatsen.

Het verbod op cruiseschepen is onderdeel van een breed pakket aan maatregelen om de groei van het toerisme te beperken en de overlast in de Nederlandse hoofdstad tegen te gaan. De gemeenteraadsleden stemden vorig jaar vóór deze maatregel.

“Het gemeentebestuur wil een leefbare, schone en duurzame stad”, zegt gemeentehavenchef Hester van Buren. “Zeecruises zijn een vervuilende vorm van toerisme en dragen bij aan drukte en vervuiling.” De ‘evenwichtige stappen’, zei ze, ‘zijn erop gericht te voldoen aan wat redelijk en acceptabel is voor iedereen die betrokken is bij het Noordzeekanaalgebied’.

Vanaf 2027 zullen cruiseschepen ook verplicht zijn om energie aan land te gebruiken wanneer ze in Amsterdam aanmeren, waardoor vervuiling en geluidsoverlast worden teruggedrongen. Cruiseschepen gebruiken diesel en LNG terwijl ze op zee zijn en om stroom op te wekken.

Volgens onderzoeksbureau CE Delftstoot een enkel cruiseschip dat slechts één dag in de kade doorbrengt, de equivalente stikstofvervuiling uit van 31.000 vrachtwagens die eenmaal rond de ringweg A10 van de hoofdstad rijden.

Financiën

Financieel gezien zal deze maatregel de uitgaven van toeristen en de toeristenbelastinginkomsten verminderen, maar dit zal naar verwachting geen impact hebben op de bestedingsplannen van de stad in 2025.

Ambtenaren zijn ook een onderzoek gestart naar het verplaatsen van de terminal naar elders, waarbij het Coenhavengebied in de westelijke haven van Amsterdam als mogelijke nieuwe locatie wordt aangewezen.

Eerder dit jaar kondigde Van Buren plannen aan om het aantal riviercruises dat in Amsterdam aanmeert met de helft te verminderen.

Vorig jaar meerden zo’n 2.300 cruiseschepen af ​​aan de waterkant van de stad, maar tegen 2028 wil de stad dat aantal terugbrengen tot 1150, een maatregel die het aantal toeristen met 271.000 zou doen dalen en de economie van de regio een impact zou hebben van 73,5 miljoen euro per jaar.

De problemen veroorzaakt door de cruises zijn vooral acuut tijdens het voorjaarsbollenseizoen, wanneer duizend rivierboten voor anker gaan in de hoofdstad, aldus Van Buren. “We hebben ons ertoe verbonden het aantal toeristen onder de 20 miljoen per jaar te houden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *