Press ESC to close

Artsen roepen opnieuw op tot actie op het gebied van dampen om het roken van kinderen te stoppen

Volgens kindergeneeskundevereniging NVK zijn sinds oktober vorig jaar zeker vier kinderen in het ziekenhuis opgenomen met ernstige longproblemen nadat ze overmatig vapen hadden gebruikt.

In één geval belandde een kind op de intensive care aan een beademingsmachine omdat de impact op de longen zo ernstig was, vertelde kinderarts Marije van den Beukel dinsdag aan het AD.

De NVK strijdt al jaren voor een nicotinevrije samenleving en wil ook dat de e-sigaret verboden wordt. Dinsdag bundelden ongeveer 100 leden hun krachten voor een hernieuwde poging om het gebruik van dampen door jongeren uit te roeien.

Volgens cijfers van verslavingsinstituut Timbos rookte in 2023 22% van de Nederlandse jongeren van 12 tot 25 jaar een e-sigaret en rookte tweederde van hen ook tabakssigaretten.

“De tabaksindustrie probeert al jaren mensen op zo jong mogelijke leeftijd verslaafd te krijgen aan nicotine”, zeggen artsen tegen het AD. “Eerst deden ze het stiekem met sigaretten, en nu doen ze het met vapes.”

Vapen is veel goedkoper dan het roken van sigaretten, die nu ongeveer € 11 per pakje kosten. Daarentegen kost een elektronische sigaret met het equivalent van twee pakjes sigaretten qua nicotine ongeveer € 6. Nederland verbood vorig jaar de verkoop van gearomatiseerde vloeistoffen voor vapen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *