Press ESC to close

Babybomen? De Leidse winactie moedigt ouders aan om bomen te adopteren

Leidse ambtenaren geven aanstaande ouders dit jaar een onverwacht cadeau. Wie zijn pasgeboren kindje in de stad inschrijft, krijgt een voucher voor een geboorteboom of geboorteboom.

In tegenstelling tot de Poot patrouille rompertjes en teddyberen die veel ouders zullen krijgen tijdens babyborrels, verwachten Leidse ambtenaren dat de bomen zullen bijdragen aan het welzijn van de nieuwste inwoners van de stad, ver voorbij het punt waarop ze met zindelijkheidstraining beginnen.

Het pilotprogramma, genaamd Geboorteboom voor je oogappel [Birth tree for the apple of your eye], trapt af met de eerste bomenwinactie op zaterdag 1 juni in The Field, een evenementenlocatie vlakbij Leiden Centraal. Een tweede volgt dit najaar in oktober.

Groen gaan

Net als veel Nederlandse steden is er in het drukke binnenland van Leiden niet veel ruimte voor groen, maar veel inwoners doen wat ze kunnen met de beschikbare ruimte.

De voortdurende Samen aan de Slag Het programma moedigt hen bijvoorbeeld aan om kleine tuinen aan te leggen voor hun huis en elders. Geboorteboom kan Leiden ook helpen opfleuren en een grotere rol spelen in het helpen van het milieu.

“We hebben naar de cijfers van vorig jaar gekeken en er zijn zo’n duizend baby’s geboren in de stad”, zegt Leidse woordvoerder Inge Roest. Nederlands nieuws.

Elke boom telt en duizend extra bomen kunnen een aanzienlijke impact hebben.

Naast het bieden van schaduw en verkoeling vergroten ze de biodiversiteit en nemen ze een hap uit de CO2-uitstoot. Bomen kunnen ook regenwater opzuigen en de kans op overstromingen verkleinen. Ongeveer de helft van Leiden is echter in particulier bezit. Ambtenaren hopen dat nieuwe ouders bereid zullen zijn om een geboorteboom en plaats ze op hun eigendom.

“Ze kunnen ze in de achtertuin planten of in een pot op een balkon zetten”, aldus Roest.

Een betere toekomst

Het programma werd gesteund door leden van GroenLinks, CDA, ChristenUnie en D66 die samenwerkten met Cool Down City, een in Rotterdam gevestigde organisatie die bomen levert om de mondiale klimaatverandering te helpen beteugelen. Tot nu toe hebben ze 7.344 bomen gedistribueerd in Rotterdam en 797 in Leiden.

Maar zullen de ouders van Leiden bereid zijn om zowel voor een nieuwe baby als voor een nieuwe boom te zorgen? De Geboorteboom pagina op de website van Cool Down City bevat nuttige tips en verdere details over de tips die ze later dit jaar zullen weggeven. Elke babyboom zal klein genoeg zijn om te voet of met de fiets mee naar huis te nemen.

“Als we zien dat het programma een succes is, gaan we er misschien volgend jaar mee door”, aldus Roest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *