Press ESC to close

Bankklanten ervaren wel degelijk discriminatie: financiën min onderzoek

Uit onderzoek van het ministerie van Financiën is gebleken dat jongeren en mensen met etnische minderheidswortels vaker te maken krijgen met discriminatie door banken. In totaal zegt één op de tien mensen discriminatie te hebben ervaren in hun contacten met financiële instellingen

Met name het “overdreven” aantal vragen dat aan bankklanten wordt gesteld over bepaalde betalingen wordt volgens het ministerie van Financiën als discriminatie ervaren, waarbij mensen zich afvragen waarom hun bank zoveel informatie nodig heeft.

“Er werd mij gevraagd hoe lang ik in Nederland woonde en in welke buurt ik woonde”, zegt een respondent. “Er werd mij ook gevraagd naar mijn etniciteit.” Een andere respondent zei dat zijn Russische vrouw was ondervraagd over haar ‘relatie’ met een supermarkt en of ze kon bewijzen dat ze boodschappen had gedaan.

Minister van Financiën Steven van Weyenburg omschreef de voorbeelden in het nieuwe rapport als “zeer ernstig”. Banken, zo zei hij, zouden alleen om informatie moeten vragen als het echt nodig is. “Het is net zo belangrijk voor banken en betalingssystemen om discriminatie te voorkomen als voor hen om de wet na te leven”, zei hij tegen de NOS.

De Nederlandse Bankenvereniging zegt momenteel te werken aan maatregelen om discriminatie een halt toe te roepen, naar aanleiding van een aantal recente gesprekken met klanten met wortels buiten Nederland.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb vertelde onlangs aan de Guardian dat hij was ondervraagd over het witwassen van geld. “Mijn oom moest geopereerd worden voor een angioplastiek. Ik heb er €9.000 voor overgemaakt, en ik werd tot op mijn sokken onderzocht door het systeem waarmee ik het geld overmaakte”, zei hij.

“Dit moet stoppen en het moet nu stoppen. Tienduizenden migranten zijn het slachtoffer, omdat de 200 euro die zij aan hun tante overmaken zo streng wordt gecontroleerd.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *