Press ESC to close

BBB en NSC sluiten zich samen met het CDA aan bij de centrumrechtse EVP-fractie in Brussel

De Nederlandse coalitiepartijen BBB en NSC hebben zich na het behalen van drie zetels bij de Europese verkiezingen toegetreden tot de centrumrechtse fractie van de Europese Volkspartij in Brussel.

De Christen-Democraten (CDA) hebben hun bezwaren tegen de toetreding van de BBB tot de EVP-‘familie’ ingetrokken na dinsdag in Brussel gesprekken te hebben gevoerd met de leider van de tweekoppige fractie, Sander Smit.

Het besluit bevestigt de status van de partij als de grootste fractie in het Europees Parlement, met 189 van de 720 leden van het Europees Parlement. Zes van hen komen uit Nederland: de drie CDA-leden, het BBB-duo Smit en Jessika van Leeuwen en Dirk Gotink van de NSC.

Tijdens de verkiezingscampagne had Smit opgeroepen tot heronderhandelingen over de Green Deal, die werd gesteund door de EVP-partijen, en zei dat Ursula von der Leyen moest worden vervangen als voorzitter van de Europese Commissie.

Von der Leyen stelt zich herkiesbaar als kandidaat voor de EVP. De leden van het Europees Parlement zullen later dit jaar stemmen voor de president.

In totaal werden veertien leden van het Europees Parlement van nieuwe partijen in de EVP-fractie opgenomen, waaronder de zevenkoppige Hongaarse oppositiegroep Tisza en politici uit Duitsland, Denemarken en Tsjechië. Hun partijen zullen geen lid worden van de EVP-partij, die het onderwerp is van een afzonderlijk proces.

De twee Nederlandse Europarlementariërs die de pan-Europese partij Volt vertegenwoordigen, hebben nog steeds niet besloten bij welke fractie in Brussel zij zich moeten aansluiten. Volt won ook drie zetels in Duitsland en zal collectief beslissen of hij bij de liberale Renew-groep of bij de Groenen gaat zitten.

De twee Europarlementariërs van Volt hadden bedenkingen bij toetreding tot Renew omdat daar ook de VVD deel van uitmaakt, die in Den Haag deel uitmaakt van de coalitie met de PVV van Geert Wilders.

Renews fractieleider Valérie Hayer had vóór de verkiezingen gedreigd de VVD te laten afzetten wegens het schenden van een afspraak om niet samen te werken met extreemrechtse partijen. Maar dat plan is twijfelachtig nadat de Renew-partijen 22 zetels verloren bij de Europese verkiezingen, waaronder 10 voor Hayers partij Renaissance.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *