Press ESC to close

Bemiddeling nodig bij gekibbel Verenigingen van Eigenaren: VEH

Ongeveer 40% van de verenigingen van eigenaren kampt met conflicten en zou toegang moeten hebben tot bemiddeling, constateert waakhond Vereniging Eigen Huis (VEH).

Iedereen die in een appartementencomplex woont, is bij wet verplicht een Vereniging van Eigenaren (VVE) op te richten om gemeenschappelijke kosten af ​​te spreken, zoals opstalverzekeringen en reparaties, maar steeds vaker lopen geschillen uit de hand en in sommige gevallen confronteren buren elkaar voor de rechter , aldus de VEH.

De energietransitie en strengere kwaliteits- en veiligheidsregels hebben VVE’s gedwongen steeds complexere en duurdere beslissingen te nemen, zegt directeur Cindy Kremer tegen de NOS.

“Waar huiseigenaren voorheen alleen maar moesten beslissen welk bedrijf het dak ging repareren, moeten ze nu denken aan zonnepanelen of stadsverwarming”, zegt ze.

De meerderheidsregel van de VVE’s betekent niet dat leden hieraan moeten voldoen. Er moet rekening worden gehouden met de belangen van alle leden, wat betekent dat tegenstanders naar de rechter kunnen stappen om het besluit ongedaan te maken. Dat gebeurt vaker, zegt Kremer.

De VEH constateert dat er in 2023 zo’n 125 rechtszaken zijn geweest over alimentatie, duurzaamheidskosten en betalingsachterstanden.

“bedreigd”

“Ik werd bedreigd en uitgescholden”, zegt voormalig VVE-voorzitter van appartementencomplex Poort van Zuid Jaqueline Twigt tegen de omroep. Een conflict over stadsverwarming ontspoorde doordat buren hondenpoep door elkaars brievenbussen duwden en fietsbanden lek prikten.

Na een tweederde meerderheid vóór stadsverwarming dienden de overgebleven buren bezwaar in. Stadsverwarming kan alleen gebeuren als alle eigenaren daarmee instemmen. De VVE stapt naar de rechter om unanimiteit af te dwingen.

De rechter besliste in het voordeel van de VVE, waardoor het conflict verergerde. Buren werden tegen buren aangezet en werklieden werden zo gehinderd in hun werk dat installateur Vattenfall het project afsloot onder verwijzing naar “onveilige werkomstandigheden”. Het VVE-bestuur is afgetreden. De bewoners hebben nog geen nieuwe VVE-beheerders aangesteld.

Rechtbanken zijn contraproductief

Kremer zei dat de zaak aantoont dat rechtszaken contraproductief kunnen zijn en dat bemiddeling in plaats van een confrontatie in de rechtbank de oplossing is.

Een initiatief in Noord-Holland, opgezet door rechter Pieter van Riemsdijk, verwijst mensen die een conflict juridisch willen beslechten door naar voorRecht, een platform dat hen toegang geeft tot de relevante informatie en een mogelijkheid biedt tot conflictbemiddeling zonder dat ze daarvoor naar rechtbank.

“Mensen die in conflict zijn, zetten de hakken in het zand. We hopen dat ze door te praten en te coachen bereid zijn concessies te doen”, aldus Van Riemsdijk.

De VEH zegt dat het platform landelijk toegankelijk wil zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *