Press ESC to close

Ben je van plan om in Nederland te studeren? Breng uw financiën op orde!

Kom je na de zomervakantie studeren in Nederland? Aanmelden voor een bankrekening voordat het semester begint, is een belangrijk onderdeel van elke ’to do’-lijst.

Nieuwkomers in Nederland zijn vaak verbaasd over hoe ‘digitaal’ het land is als het om geld gaat. Nieuwe studenten moeten een borg betalen op hun studentenhuisvesting, een nieuw telefoon- en internetabonnement afsluiten en het openbaar vervoer kunnen betalen zodra ze aankomen, of zelfs eerder. Het is dus logisch om een ​​bankrekening te openen en zo snel mogelijk digitaal te worden.

In het verleden was dit altijd een uitdaging: om te voldoen aan witwas- en andere verplichtingen vroegen de grote Nederlandse banken altijd om een ​​Nederlands fiscaal identificatienummer (BSN) voordat ze een rekening zouden openen.

ABN Amro biedt nu de mogelijkheid om aan boord te gaan met een buitenlands belastingnummer, zodat studenten naar Nederland kunnen komen om hun huur, boodschappen en telefoonrekening te betalen… met een lokale rekening.

Zodra u een bewijs van woonplaats heeft aangeleverd – een BSN of een formeel document waaruit blijkt dat u staat ingeschreven aan een hogeschool of universiteit – zijn alle functionaliteiten van een betaalrekening actief.

Boodschappen

Matthé Kooi, zelf student en werkzaam als klantadviseur bij het internationale student personal banking-team, zei dat vooral internationals het moeilijk kunnen hebben aan het begin van het semester.

“Allereerst vragen veel universiteiten om een ​​contante borg van € 5.000,- of € 10.000,-”, zegt hij. “Dat maak je over aan de universiteit, zodat de universiteit weet dat de student genoeg geld heeft om hier te wonen: als ze hier aankomen, wordt het geld teruggestort, maar ze hebben een bankrekening nodig om het op te zetten.

“Het tweede punt is dat dit een echt digitaal land is. Studenten komen misschien uit hun eigen land waar veel winkels nog contant geld accepteren, maar hier gaat alles digitaal. Als u geen bankrekening heeft, kunt u uw huisbaas niet betalen. Ook is het handig om je boodschappen af ​​te rekenen. Het is echt nodig.”

De digitalisering is zo ver gegaan dat je voor het openbaar vervoer betaalt door met je bankkaart te swipen als je in de bus of tram stapt. En de tikkie – een manier om rekeningen te delen tussen groepen vrienden – is een essentieel onderdeel van ieders sociale leven.

Kosten

Eén van de dingen die je niets kost is je studentenbankrekening: in tegenstelling tot andere vormen van bankieren in Nederland is een studentenrekening bij ABN Amro gratis.

Het kan zijn dat u kosten moet betalen om geld vanuit het buitenland naar de rekening over te maken. Als de buitenlandse bank kosten vraagt, worden deze aan u doorberekend. “Het zou zinvol kunnen zijn om voor een groter bedrag één transactiekost te betalen, in plaats van dat buitenlandse familieleden elke maand geld sturen”, aldus Kooi. “Of onderzoek andere manieren om geld over te maken met internetoverboekingsdiensten. Maar het leuke is dat de studentenrekening zelf gratis is, dus je hoeft niet te betalen voor een pinpas.”

Netwerk

Hoewel u niet in aanmerking komt voor bepaalde diensten, zoals bankleningen of creditcards – die op salaris zijn gebaseerd – kunt u wellicht andere bankdiensten overwegen, zoals een inboedelverzekering of een aansprakelijkheidsverzekering, voor het geval u een ongeluk met uw fiets krijgt.

ABN Amro geeft advies aan studentennetwerken zoals het Erasmus Student Network en heeft een regelmatig bijgewerkte website in het Engels met allerlei aanbevelingen voor nieuwkomers en internationale studenten om hen te helpen hun weg te vinden en het meeste uit hun tijd in Nederland te halen.

Het op orde krijgen van uw bankrekening zal u alleen maar een last uit handen nemen, vooral als u de bankapp al kunt gebruiken voordat u zelfs maar in het land bent, zegt Kooi. “En daardoor kun jij je volledig op je studie concentreren!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *