Press ESC to close

Beroepscrimineel veroordeeld voor het neerschieten van ex-partner en haar moeder

Een gewelddadige crimineel die zijn ex-partner en haar moeder neerschoot op de parkeerplaats van een winkelcentrum, heeft een gevangenisstraf van 30 jaar gekregen.

De 50-jarige Minh Nghia V. schoot zijn voormalige partner Anneke in de rug nadat hij haar in januari vorig jaar op de parkeerplaats in Zwijndrecht had geconfronteerd. Haar 66-jarige moeder, Michel, werd door V. doodgeschoten toen ze haar dochter ging helpen.

De rechtbank in Dordrecht noemde de zaak een “duidelijke poging tot vrouwenmoord” van V., die zijn ex-partner kort voordat hij haar aanviel een bericht stuurde met de woorden “tot de dood ons scheidt”.

De rechter achtte V. schuldig aan poging tot moord op zijn ex-partner en doodslag op haar moeder. Volgens de Nederlandse wet vereist een veroordeling wegens moord dat de rechtbank ervan overtuigd is dat de moord met voorbedachten rade was.

De rechtbank kreeg te horen dat V. op 21 januari, de dag van de schietpartij, voor de woning van Michel parkeerde, waar Anneke was ingetrokken nadat hun relatie was stukgelopen. Door de schietpartij heeft zij blijvend letsel opgelopen.

Op de vlucht

Hij volgde de twee vrouwen naar het winkelcentrum waar hij hen confronteerde met het pistool. V., een beroepscrimineel met de bijnaam ‘Lucky’ vanwege zijn succes bij het ontwijken van gerechtigheid, vluchtte het toneel en ging vijf weken op de vlucht voordat hij zichzelf overgaf.

Hij bekende tegenover de politie en vroeg de rechter om hem tot levenslang te veroordelen, maar de rechtbank legde een gevangenisstraf van 30 jaar op. Het Openbaar Ministerie had ook levenslang geëist.

“Wat er is gebeurd, is al erg genoeg. Ik neem de verantwoordelijkheid”, zei hij tijdens een hoorzitting in mei.

V. had een uitgebreid crimineel netwerk en een lange geschiedenis van geweldsdelicten, waaronder een gevangenisstraf van zes en een half jaar wegens een ‘rip deal’ en een andere veroordeling wegens deelname aan een gewapende overval waarbij drie mannen € 260.000 stalen van een geldkoerier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *