Press ESC to close

Bevrijdingsfestivals door het hele land terwijl Nederlanders de vrijheid vieren

Twee veteranen uit de Tweede Wereldoorlog ontstaken zaterdag om middernacht in Wageningen de nationale Bevrijdingsvlam, waarmee een landelijke feestdag werd afgetrapt.

Canadese veteraan Pierce “George” Brewster, 101, En De 99-jarige Geoff Roberts uit Londen stak samen met de Wageningse burgemeester Floor Vermeulen het vuur aan op het plein voor Hotel de Wereld, waar Duitsland in 1945 de capitulatiedocumenten ondertekende.

De vlam werd vervolgens gebruikt om fakkels aan te steken die door zo’n 2.500 estafettelopers worden meegenomen naar Bevrijdingsdag-evenementen in meer dan 100 dorpen en steden, waaronder de 14 officiële festivals.

Ieder jaar viert Nederland het einde van de Tweede Wereldoorlog met feesten, festivals En een speciale ‘vrijheid soep’.

De festivalambassadeurs van dit jaar zijn Claude, Flemming, Son Mieux en Wende, die samen alle 14 evenementen per helikopter zullen bezoeken. Festivals zijn traditioneel gratis, maar dat zijn ze ook financieel worstelen en hebben opgeroepen tot meer steun van de plaatselijke autoriteiten om ze de komende jaren draaiende te houden.

Een relatief nieuwe toevoeging aan de dag zijn de ‘vrijheidsmaaltijden’, gehouden in een grote verscheidenheid aan locaties landelijk.

De festiviteiten worden afgesloten met het traditionele 5 mei-concert op de Amstel rivier in Amsterdam, dat zal uitzending live op televisie en bijgewoond door koning Willem-Alexander en koningin Maxima.

Volgens het weerbureau van het KNMI wordt het een mix van zon en bewolking, met in het uiterste noorden enkele buien. De temperatuur zal schommelen tussen 14° in het noorden en 18° in Limburg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *