Press ESC to close

Bezoekers van de herdenkingsceremonie hebben een kaartje nodig

Mensen die aanwezig willen zijn bij de uitreiking van Dodenherdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam moeten reserveren, zo laten organisatoren Nationaal Comité 4 en 5 Mei weten.

De maatregel is een gevolg van een besluit van burgemeester Femke Halsema van Amsterdam om de beveiliging op het evenement aan te scherpen, waarbij Nederland herdenkt de Nederlanders die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende oorlogen.

De maatregelen omvatten onder meer het toelaten van minder mensen in het gebied rond de Dam vanwege “verhoogde spanningen in de samenleving en een grotere bereidheid van actievoerders om actie te ondernemen”, zei Halsema vorige week.

Er mogen nu ongeveer 10.000 mensen aanwezig zijn in plaats van de gebruikelijke 20.000. De reservering is ook bedoeld om ruimte te maken voor ‘kwetsbare mensen’ die van buiten de stad komen en mogelijk moeite hebben met het vinden van een plekje.

Als onderdeel van de strengere veiligheidsmaatregelen wordt iedere bezoeker bij aankomst gefouilleerd en worden alle vlaggen en andere politieke symbolen in beslag genomen. Volgens het Parool zullen ook t-shirts met de slogan ‘vrij Palestina’ verboden worden, ook al bestaat daar volgens deskundigen geen wettelijke basis voor.

De hoofdceremonie, bijgewoond door de koning en de koningin, vindt plaats op de Dam Maar er zijn honderden anderen in het hele land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *