Press ESC to close

Bijna 60% van de Nederlandse jongeren gaat stemmen bij de EU-verkiezingen in juni

Ongeveer 64% van de jonge EU-burgers zegt van plan te zijn om te gaan stemmen bij de komende Europese verkiezingen, maar in Nederland ligt dit cijfer lager: 59%.

Bovendien zegt 21% van de jonge Nederlandse kiezers dat ze op 6 juni definitief geen gebruik zullen maken van hun stemrecht, een van de hoogste percentages in de EU, zo bleek uit de Eurobarometer-enquête.

Ongeveer 46% van de jonge Nederlandse kiezers zei het afgelopen jaar enige vorm van politieke actie te hebben ondernomen, zoals het ondertekenen van een petitie of deelname aan een betoging. Ook dit lag iets onder het EU-gemiddelde.

Roemeense en Portugese jongeren zijn veruit het meest geneigd om te gaan stemmen, waarbij 78% en 77% zeggen dat ze dat zouden doen. Geen van beide landen kent stemplicht.

Maar zelfs als 59% van de jongvolwassenen in Nederland gaat stemmen, zal dat nog steeds ver vóór zijn op de opkomst bij de laatste EU-verkiezingen, toen slechts 42% van de Nederlandse kiezers de moeite nam om hun stem uit te brengen.

Met nog ruim drie weken te gaan tot de verkiezingen is het nog steeds onduidelijk hoeveel niet-Nederlandse EU-onderdanen nu in het stemregister staan. De laatste keer, in 2019, heeft slechts 12% van de EU-bevolking zich aangemeld om te gaan stemmen. De deadline voor inschrijving was 23 april.

Op wie kun je stemmen?
Hulp bij het beslissen hoe u gaat stemmen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *