Press ESC to close

Bijna vier op de vijf Nederlanders doneren aan een goed doel

Minder mensen doneren geld aan goede doelen en als de nieuwe coalitie doorgaat met plannen om de belastingvermindering op donaties aan goede doelen te verlagen, zullen de donaties substantieel afnemen, zo blijkt uit onderzoek van ABN Amro.

Vorige maand zei 78% van de 1.300 door de bank ondervraagde mensen dat ze geld aan een goed doel gaven, een lichte daling op 2023 en 2022. Maar hoewel het aantal mensen dat geld doneert is gedaald, geven steeds meer mensen donaties van minimaal € 100,-, ontdekten de onderzoekers van de bank.

Goede doelen op het gebied van gezondheid en welzijn blijven het populairst en zes op de tien donoren geven aan zich te richten op goede doelen in Nederland in plaats van op het buitenland.

De bank constateerde echter dat als de nieuwe coalitie doorgaat met haar plannen om de belastingvermindering op liefdadigheidsdonaties te verlagen, het aantal donaties tegen 2028 zal dalen.

“Wij verwachten dat de plannen van het nieuwe kabinet een substantiële impact zullen hebben op de mensen gedrag en dus op de inkomsten van goede doelen”, zegt Frank Aalderinks, hoofd filantropisch advies bij de bank. “Wij zullen de situatie nauwlettend in de gaten houden.”

Liefdadigheidsdonaties van meer dan 1% van het totale inkomen kan worden afgetrokken van de belasting, tot een grens die ook varieert afhankelijk van het inkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *