Press ESC to close

Boren naar gas kan op Schiermonnikoog beginnen, oordeelt de rechtbank

Gasbedrijf One-Dyas mag de voorbereidingen voor het boren naar gas voor de kust van Waddeneiland Schiermonnikoog voortzetten, in afwachting van een definitieve uitspraak op bezwaren van een aantal milieuorganisaties.

De Raad van State, de hoogste Nederlandse administratieve rechtbank, maakte vrijdag de weg vrij voor het doorgaan van de boringen en zei dat de werkzaamheden konden worden voortgezet totdat de andere rechtszaak is afgerond. De groene groepen riepen de Raad van State op de werkzaamheden stop te zetten totdat in de andere zaak uitspraak was gedaan.

De vergunning om een ​​gasboorplatform te bouwen werd eerder ingetrokken door rechters in Den Haag, die zeiden dat het niet duidelijk is wat de impact van de uitstoot van stikstofverbindingen in verband met het boorplatform en de gaswinning zal betekenen en dat sommige claims niet goed werden ondersteund.

Maar de vergunning werd vervolgens aangepast nadat One-Dyas aanvullende informatie had verstrekt over haar plannen en er zijn volgens het ministerie van Economische Zaken verder geen vragen over de milieubeschermingsmaatregelen. Groene groepen vechten nu tegen deze uitspraak.

De Nederlandse regering gaf in juni 2022 voor het eerst groen licht voor het project, ondanks plannen om het gebruik van aardgas geleidelijk af te schaffen vanwege de impact ervan op het milieu.

De zaak tegen het project is aangespannen door verschillende milieuorganisaties uit Nederland en Duitsland. Ze zeggen dat de boring onomkeerbare schade kan veroorzaken aan de Borkumse Stenen, een onderwaterhabitat dat grotendeels onaangetast is gebleven door de visserij.

Ook de lokale bevolking op het eiland, dat nog geen duizend inwoners telt, is tegen het plan. De ontwikkelingslocatie ligt zo’n 20 kilometer uit de kust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *