Press ESC to close

Brand in de Rotterdamse woning van Denk-wethouder vermoedelijk brandstichting

De politie beschouwt de brand die zaterdag uitbrak in de woning van de Rotterdamse wethouder Faouzi Achbar als verdacht.

Achbar en zijn gezin waren op dat moment niet thuis. Een buurman ontdekte de brand rond 20.30 uur en waarschuwde de brandweer.

De schade aan de woning is aanzienlijk en de verwachting is dat het gezin voorlopig nog niet kan terugkeren.

“Wij behandelen dit als brandstichting”, zegt een politiewoordvoerder tegen het AD, terwijl een woordvoerder van de wethouder zegt dat Achbar “geschokt” is en de bevindingen van het politieonderzoek afwacht.

in 2022 was de 41-jarige Achbar, wethouder van sport en digitale inclusie, een van de twee vertegenwoordigers van de pro-migratiepartij Denk die zitting nam in de gemeenteraad van Rotterdam. Vanaf 2018 was hij ook wethouder en in 2021 werd hij lokaal partijvoorzitter.

“Aanval op de democratie”

“Dit is een regelrechte aanval op een politicus en zijn familie”, zegt Denk in een schriftelijke reactie. “Wij beschouwen dit als een directe aanval op de democratie en de rechtsstaat, een misselijkmakende aanval op een persoon die zich elke dag met hart en ziel inzet voor het werk dat hij voor deze stad doet.”

Denkvoorzitter Serkan Soytekin noemde de daders van de brand “laf, verdrietig en crimineel”. “Ik ben diep geschokt. Dit had gemakkelijk heel mis kunnen gaan als het gezin thuis was geweest.

“Ik heb geen idee waar dit vandaan komt en ik hoop dat ze de dader snel pakken om het hem makkelijker te maken. Omdat we niet weten waarom dit gebeurde, wordt het nog moeilijker”, zei Soytekin.

De dreiging van geweld tegen politici is de afgelopen jaren toegenomen. In 2022 werden via een speciale politiehotline een recordaantal van 1.125 bedreigingen tegen politici geregistreerd, bijna het dubbele van het totaal in 2021.

Toenemende dreiging

Het aantal als strafbare feiten aangemerkte bedreigingen is nog sterker gestegen, van 373 in 2021 naar 889. De stijging is voor een belangrijk deel te danken aan veel nieuwe bedreigingen aan het adres van de extreemrechtse PVV-fractieleider Geert Wilders.

In totaal kwamen er in 2022 37 zaken voor de rechter, resulterend in straffen variërend van enkele maanden gevangenisstraf voor de man met een brandende fakkel buiten het huis van minister van Financiën Sigrid Kaag, tot taakstraffen.

Een recente analyse van de Nederlandse terrorismebestrijdingseenheid NCTV waarschuwde dat enkele van de tienduizenden mensen in Nederland, die geloven in het concept van een ‘kwade elite’ en weigeren de staat of de rechtsstaat te erkennen, bereid zijn om geweld gebruiken.

“Er is sprake van een toename van intimidatie en bedreigingen tegen onder meer lokale politici, functionarissen, rechters, journalisten en academici”, aldus de NCTV. “Er zijn ook enkele kleine gewelddadige confrontaties geweest met politie en deurwaarders.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *