Press ESC to close

Britse staatsburgers in Nederland riepen op om zich aan te melden om te gaan stemmen

Britse onderdanen in Nederland worden daartoe aangespoord registreren om te stemmen bij de algemene verkiezingen van juli, nu nieuwe regels dit mogelijk hebben gemaakt.

Groot-Brittannië schrapte vroeger het stemrecht van iedereen die meer dan vijftien jaar in het buitenland woonde, maar die wetgeving werd begin dit jaar geschrapt, waardoor de weg werd vrijgemaakt voor langdurige ballingen om opnieuw inspraak te krijgen in binnenlandse aangelegenheden.

“Er zijn beslissingen genomen en er zullen nog steeds beslissingen worden genomen door de Britse regering die rechtstreeks van invloed zijn op de levens van duizenden Britse staatsburgers die in de EU wonen en werken”, zegt Tricia Tarrant van de campagnegroep Britten in Nederland.

Eén probleem in het bijzonder wat kan Britse onderdanen in het buitenland treffen zijn nieuwe inkomensvereisten om terug te kunnen verhuizen naar een EU-partner, misschien om met pensioen te gaan of voor een ouder familielid te zorgen.

Momenteel moet een Brits onderdaan die met een Nederlandse echtgenoot terug wil verhuizen naar Groot-Brittannië een inkomen van € 29.000 hebben om een ​​visum te krijgen. Maar dat wordt later dit jaar opgetrokken tot €34.000 en in 2025 €38.700.

“Die bedragen behoren tot de hoogste van Europa, en je mag geen rekening houden met de verdiensten van je partner”, merkt Tarrant op.

Dergelijke beslissingen zullen een ernstige impact blijven hebben op duizenden Britse staatsburgers die in het buitenland wonen, zei ze. “Mensen vertellen ons dat ze zich hier gestrand voelen, bijvoorbeeld dat ze niet meer terug kunnen om voor hun moeder te zorgen.”

Stemmen op 4 juli gaat volgens haar over inspraak hebben, niet alleen tijdens de verkiezingen, maar ook daarbuiten. “We zullen allemaal een parlementslid in Groot-Brittannië hebben en gedurende de levensduur van het volgende parlement zullen we als overzees kiesgerechtigde met hen in contact kunnen komen”, zei ze.

Registratie om te stemmen, wat uiterlijk 18 juni moet gebeuren, is eenvoudig, ook als u al jaren in Nederland woont. U heeft uw burgerservicenummer en de postcode nodig van waar u het laatst in Groot-Brittannië heeft gewoond.

Verkiezingscommissie:

Veelgestelde vragen over Britten in Europa

Aanvullende informatie die u mogelijk nodig heeft

Hoe u uw verkiezingsregistratiefunctionaris kunt vinden

Momenteel wonen er zo’n 45.000 Britten in Nederland, maar er zijn geen cijfers die aantonen hoeveel van hen hun stemrecht hebben verloren omdat ze meer dan vijftien jaar in het buitenland hebben gewoond.

Er wordt aangenomen dat in totaal ongeveer 3,5 miljoen Britse staatsburgers in het buitenland wonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *