Press ESC to close

Brussel doet een inval in de Chinese bagagescannerfabriek in Rotterdam

De Europese Commissie heeft “inspecties” uitgevoerd bij de kantoren van de Chinese bagagescannermaker Nuctech in Nederland en Polen als onderdeel van een onderzoek naar illegale staatssteun.

Nuctech maakt in Nederland apparatuur om containers en bagage te scannen en Brussel vermoedt dat het financiële steun krijgt van de Chinese overheid, wat in strijd zou zijn met de EU-regels.

“Over het onderzoek kan ik niets zeggen”, zegt bestuursdirecteur Robert Bos tegen de NOS. “Het is vertrouwelijk. Maar we werken volledig mee.” De Poolse activiteiten van het bedrijf richten zich op software.

Volgens de Financial Times is dit de eerste keer dat Brussel zijn nieuwe anti-buitenlandse subsidieregels gebruikt om een ​​inval in een bedrijf te rechtvaardigen. De commissie noemde het bedrijf niet bij naam, maar zei in een verklaring dat het “aanwijzingen” had dat het bedrijf “mogelijk buitenlandse subsidies heeft ontvangen die de interne markt zouden kunnen verstoren in overeenstemming met de Buitenlandse Subsidieverordening”.

Nuctech wordt ook achtervolgd door veiligheidsproblemen. De VS hebben het bedrijf toegevoegd aan de lijst met handelsbeperkingen vanwege “zijn betrokkenheid bij activiteiten die in strijd zijn met de nationale veiligheidsbelangen van de VS” en hebben gewaarschuwd dat “verschillende landen hun bezorgdheid hebben geuit over de veiligheidsrisico’s die Nuctech-apparatuur met zich meebrengt. . . gezien de controle over het bedrijf door de Chinese overheid”.

Eind 2022 stuurden meer dan vijftig Europarlementariërs een brief waarin ze de Europese Commissie waarschuwden dat het installeren van Nuctech-apparatuur aan de Europese grenzen de nationale veiligheid in gevaar zou brengen en ervoor zou kunnen zorgen dat informatie over goederen en reizigers in handen van de Chinese overheid zou vallen.

Het materieel is ook in gebruik op de luchthaven Schiphol en de Rotterdamse haven.

Ook op woensdag lanceerde de Europese Commissie een onderzoek om te onderzoeken hoe China zijn binnenlandse bedrijven bevoordeelt bij aanbestedingen voor medische hulpmiddelen en om een ​​vorm van vergelding te overwegen.

“Er zijn aanwijzingen dat de Chinese inkoopmarkt voor medische hulpmiddelen geleidelijk meer gesloten is geworden voor Europese en buitenlandse bedrijven, evenals voor producten die in de EU zijn gemaakt”, aldus de commissie in een verklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *