Press ESC to close

Burgemeester van Amsterdam hekelt ‘preutsheid’ van coalitieakkoord

Burgemeester Femke Halsme van Amsterdam heeft kritiek geuit op de ‘preutsheid’ die volgens haar voortkomt uit de overeenkomst die is opgesteld door de vier partijen die van plan zijn een rechtse regering in Nederland te vormen.

Halsema reageerde op een vraag naar aanleiding van een opmerking van BBB-leider Caroline van der Plas over de overeenkomst, waarin wordt opgeroepen tot ‘neutrale en leeftijdsadequate’ seksuele voorlichting.

Op de vraag van D66-Kamerlid Rob Jetten tijdens het formatiedebat van donderdag wat zij als de huidige praktijk beschouwt, antwoordde Van der Plas: ‘Weet je. Hoe ze seksuele handelingen kunnen verrichten op het onderlichaam van een ander, dat is niet normaal. Dat gaan we kinderen van vijf en zes toch niet uitleggen?”

Seksueel gezondheidscentrum Rutgers heeft ontkend dat het leren over seksuele handelingen deel uitmaakt van de seksuele opvoeding van vijf- en zesjarigen. Het materiaal is “geschikt voor de leeftijd”, zei een woordvoerder.

De paragraaf over seksuele voorlichting laat zien dat er “een ideologische wind waait die uiterst zorgwekkend is en seksuele voorlichting tot een karikatuur maakt”, zei Halsema tijdens een debat over seksueel geweld op het gemeentehuis van Stopera.

Seksuele voorlichting is essentieel en noodzakelijk, aldus Halsema. “Deze cultus van preutsheid zal een pervers effect hebben, waardoor kinderen kwetsbaarder worden voor misbruik, in plaats van meer bescherming te bieden”, zei ze. Halsema voegde eraan toe dat de paragraaf het beleid in Amsterdam niet zou beïnvloeden.

Halsema werd gesteund door de voorzitter van de Amsterdamse VVD-fractie Daan Wijnants, ook al is zijn partij een van de coalitiepartners.

De burgemeester heeft eerder gesproken over de opkomst van “een nieuw soort preutsheid onder jongeren”. In een interview met de Volkskrant noemde ze de populariteit van vrouwonvriendelijke influencer Andrew Tate, vooral onder jongens, en die volgens haar “een bedreiging is voor de tolerante samenleving”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *