Press ESC to close

Coalitiegesprekken zijn opnieuw verzand in geschillen over sociale media

Gesprekken over de vorming van een nieuwe rechtse coalitieregering in Nederland worden nog steeds achtervolgd door berichten op sociale media, vooral door extreemrechtse leider Geert Wilders.

Donderdag weigerde Wilders een bericht in te trekken dat hij had geplaatst over de staatssecretaris van immigratie, Eric van der Burg, en omschreef hem in plaats daarvan als iemand “die Nederland in één groot vluchtelingencentrum heeft veranderd” en een “eng mannetje”.

Eerder had Van der Burg tijdens een Kamerdebat gezegd dat het besluit om niet voor een kabinet onder leiding van Wilders te gaan “uitstekend” was. Wilders en de leiders van de andere drie partijen zijn het er allemaal over eens dat zij niet in het kabinet zullen zitten, wat betekent dat Wilders geen premier kan worden.

De nieuwe sneer van Wilders komt ondanks verzoeken van coalitieonderhandelaars om van de sociale media af te blijven in het belang van vooruitgang bij het vormen van een nieuwe regering.

VVD-leider Dilan Yesilgöz omschreef de opmerkingen van Wilder als “ongepast”. ‘We moeten allemaal leiderschap tonen en doorgaan met het bouwen van een kabinet’, zei ze.

Caroline van der Plas, tot nu toe Wilders’ trouwste bondgenoot in de gesprekken, zei tegen verslaggevers dat het aan Wilders is wat hij doet. “Het is niet mijn manier om Twitter te gebruiken”, zei ze voorafgaand aan de gesprekken van donderdag.

Maar toen haar werd gevraagd naar een andere post van Wilders, waarin hij een opmerking retweette waarin hij zijn partij, de extreemrechtse PVV, opriep de gesprekken op te blazen zodat er nieuwe verkiezingen zouden komen, zei ze dat het ‘buitengewoon’ was. Wilders trok de post later in.

Ook NSC-leider Pieter Omtzigt omschreef de uitspraken van Wilders over Van der Burg als “ongepast”.

“Dit toont eens te meer aan dat de onderlinge verhoudingen niet goed zijn. Er is weinig chemie en er zijn regelmatig uitbarstingen over elkaars gedrag en houding”, aldus RTL-politiek verslaggever Fons Lambie.

“Bijna vijf maanden na de verkiezingen zou je steeds meer samenwerking verwachten tussen potentiële coalitiepartijen en hun leiders. De uitbarstingen van Wilders per tweet blijven de anderen irriteren en irriteren.”
Omtzigt heeft donderdagochtend gesprekken gevoerd met de twee coalitieonderhandelaars en alle vier de partijen zullen elkaar later op de dag ontmoeten.

De onderhandelaars hebben tot 15 mei de tijd om een ​​voorlopig regeerakkoord tussen de vier partijen te bereiken en zeiden eerder deze week dat ze verwachten tot het laatste moment in gesprek te zullen zijn.

Gesprekken over immigratiecontrole blijven een bron van discussie tussen de vier partijleiders en Wilders heeft gezegd dat hij niet bereid is nog meer concessies te doen. Ook over de aanpak van de mestberg en de overheidsfinanciën zijn ze het oneens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *