Press ESC to close

Coalitiepartners “hebben geen gemeenschappelijke visie”: wat de kranten zeggen

Bien etonnés de se trouver ensemble, een schijnhuwelijk… hoe de nieuwe coalitie ook wordt beschreven, de Nederlandse kranten ontdekken weinig liefde en veel toekomstige strijd tussen de partners.

De nieuwe coalitie markeert een keerpunt in de Nederlandse politieke geschiedenis, maar afgezien van de asielplannen blijft veel hetzelfde. Toch zal er over de financiën nog veel te doen zijn, aldus het Financieele Dagblad.

Als je het akkoord goed leest, blijkt dat veel van het beleid dat door de vierde regering van Mark Rutte is gestart, niet is aangeraakt of slechts in geringe mate is aangepast, aldus de krant.

Het gaat onder meer om het klimaatfonds, dat regelmatig door Wilders werd bekritiseerd, een nieuw windpark in de Noordzee, en subsidies voor industriële vervuilers om groener te worden. Ook de steun aan Oekraïne zal worden voortgezet, evenals de gratis kinderopvang en het streven om 100.000 woningen per jaar te bouwen.

Politiek commentator Martin Visser van de Telegraaf is verrast dat er ‘geen woord’ is geschreven over het pensioenstelsel dat op het punt staat radicaal te veranderen. De belofte van Wilders om de pensioenleeftijd terug te brengen naar 65 jaar ‘hoorde sowieso in de categorie sprookjes’ en hoe minder daarover wordt gezegd, hoe beter, zei hij.

Maar het nieuwe systeem en de kwestie van vervroegde pensionering voor mensen in fysiek veeleisende beroepen hadden op zijn minst aandacht moeten krijgen, zei hij, vooral omdat het veel mensen laat gissen naar hun status van vervroegde pensionering.

Nu BBB en PVV zich tegen het nieuwe systeem verzetten en NSC verreikende veranderingen wil, kan de pensioenherziening worden uitgesteld, en dat zou volgens Visser kunnen leiden tot de teloorgang van “een broodnodige” verandering.

In haar analyse concentreert de Volkskrant zich op het effect van wat EU-diplomaten de door Nederland uitgeroepen ‘oorlog op drie fronten’ hebben genoemd.

De strijdlustige opt-outs hebben betrekking op asiel, het milieu en een korting van 1,6 miljard euro op de Nederlandse bijdrage, allemaal ‘illusies’, zeggen diplomaten. De reden hiervoor is dat een eventuele opt-out jaren van onderhandelen zou vergen en, bijvoorbeeld in het geval van een geplande stopzetting van de behandeling van nieuwe asielaanvragen, zeer waarschijnlijk tot aanzienlijke boetes zou leiden.

De NRC spreekt over de olifant in de kamer: de ideologische verdeeldheid tussen de vier partijen die nu verwikkeld zijn in een ongemakkelijk pact. Bij de presentatie van het akkoord spraken ze alle vier met hun eigen kiezers, aldus de NRC, maar er kwam “geen gemeenschappelijke boodschap” uit.

Het is veelzeggend dat op de vraag wat hen bindt de antwoorden varieerden van “het akkoord” (Wilders), “pragmatisme” (Van der Plas), “de zorgen van mensen serieus nemen” (Yesilgöz) en “de huizencrisis en financiële zekerheid”( Omtzigt), aldus de krant.

Geen visie

De vier hebben geen gemeenschappelijke visie op de samenleving, aldus de krant. “Als de regeringspartijen in de eerste plaats zichzelf vertegenwoordigen, hoe zal dit er dan uitzien als een stabiele regering?” vroeg de NRC.

Trouw-columnist Stevo Akkerman geeft commentaar op de ‘normalisatie’ van de PVV, de laatste poging daartoe werd gedaan door Kamervoorzitter Martin Bosma, die zei er bezwaar tegen te hebben dat zijn partij als ‘extreemrechts’ zou worden bestempeld, omdat de partij hierdoor met de nazi’s zou worden geassocieerd.

Akkerman vindt echter niet dat het verleden ‘vergoelijkt’ moet worden, inclusief de aanvallen van Wilders op Eric van der Burg, die tot tranen toe geroerd was omdat zijn wet om meer raden te dwingen vluchtelingen op te nemen, werd gesloopt als onderdeel van een veel strenger asielbeleid. .

“De diversiteit van een open samenleving, gevormd door een parlementaire democratie, is iets waar hij niets om geeft”, zei Akkerman. “Ik noem dat extreemrechts.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *