Press ESC to close

Compensatie en isolatie verminderen energiearmoede: TNO

Het aantal energiearme huishoudens is vorig jaar met 70.000 toegenomen ten opzichte van 2022, maar ligt dankzij overheidsmaatregelen aanzienlijk lager dan in voorgaande jaren.

Zo’n 400.000 huishoudens met een laag inkomen en in slecht geïsoleerde woningen hadden in 2023 moeite om hun energierekening te betalen, zo blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS en onderzoeksinstituut TNO.

Zonder compensatiemaatregelen zoals het energiekrediet en een plafond op de energietarieven zou het aantal energiearme huishoudens 885.000 zijn geweest in plaats van het huidige totaal van 396.000, oftewel 4,8% van alle huishoudens.

De energieprijzen schoten omhoog in 2022 toen Rusland de gasimport beperkte als vergelding voor de Europese steun aan Oekraïne, maar energiearmoede was daarvoor al een probleem: ruim 6% van de huishoudens kon in 2020 en 2021 hun energierekening niet betalen. was met 8% nog hoger.

Naarmate de energieprijzen zich herstelden, zijn mensen zich meer bewust geworden van de noodzaak om energie te besparen, bijvoorbeeld door de thermostaat een graad lager te zetten of de douchetijd te beperken, aldus TNO, maar de belangrijkste oorzaak voor de daling van de energiearmoede is het grotere aantal waterputten -geïsoleerde woningen.

Volgens TNO zijn er zo’n 116.000 huishoudens waarvan de mate van energiearmoede niet bekend is. Dit zijn mensen die de verwarming structureel lager zetten en niet elke dag koken om aan de gasrekening te kunnen voldoen. In 2021 leefden zo’n 80.000 huishoudens in verborgen energiearmoede.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *