Press ESC to close

Computer zegt nee: Denen vertelden dat ze geen EU-lid zijn en niet kunnen stemmen in juni

Minstens tien Deense staatsburgers kregen te horen dat ze zich niet konden registreren om te stemmen bij de Europese parlementsverkiezingen in Nederland omdat ze niet de nationaliteit van een EU-staat hadden, zo heeft Dutch News vernomen.

Denen moesten, net als alle niet-Nederlandse EU-onderdanen, een speciaal formulier invullen met hun Digid-code om hun wens om hier te stemmen te registreren in plaats van in Denemarken. Een storing in het computersysteem verhinderde hen echter dit te doen. In plaats daarvan kregen ze te horen dat ze contact moesten opnemen met hun gemeente.

“Om je te kunnen registreren als willen stemmen voor het Europees Parlement in Nederland, moet je de nationaliteit hebben van een van de EU-lidstaten”, kregen de Denen in een geautomatiseerd antwoord te horen. “Volgens onze informatie is dit niet het geval.”

“Het lijkt erop dat het softwarebedrijf niet heeft gecontroleerd welke landen lid zijn van de EU”, aldus een Nederlandse Nieuwslezer. “Ik woon hier al dertig jaar en heb nooit problemen gehad met stemmen. En nu dit.”

Het probleem met de registratie lijkt beperkt te blijven tot de Deense staatsburgers, van wie er ongeveer 7.000 in Nederland wonen.

“We kennen tien Denen die met dit probleem werden geconfronteerd. Ze kregen allemaal een formulier dat ze konden invullen en registreren door het Digid-portaal te vermijden”, vertelde een woordvoerster van de gemeente Amsterdam aan Dutch News.

Het probleem duurde minstens een maand en werd pas opgelost met een “nieuwe release” van de software op 12 maart, slechts 11 dagen voor de deadline voor registraties.

PinkRoccade, dat het computersysteem in Amsterdam leverde en leverancier is van de meeste lokale autoriteiten in het land, weigerde te zeggen wat de oorzaak van het probleem was, of hoe lang het duurde vanwege “vertrouwelijkheidsafspraken”.

Ook wil het niet zeggen of ook andere nationaliteiten getroffen zijn en hoe lang het duurde om de bug op te lossen.

“Wat ik kan zeggen is dat het slechts een paar mensen trof [local authority] klanten”, aldus de woordvoerder.

Alle niet-Nederlanders die op 6 juni in Nederland willen stemmen en die niet stonden ingeschreven voor de stemming van 2019, moesten zich uiterlijk 23 april aanmelden bij hun gemeente.

Heeft u problemen ondervonden met het registreren om te stemmen? Of heeft uw gemeente u niet geïnformeerd? Wij horen graag van u. Stuur dan een e-mail naar redactie@dutchnews.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *