Press ESC to close

Coronaviruspas maakte geen inbreuk op fundamentele rechten: rechtbank

De introductie van de ‘coronaviruspas”, een digitaal certificaat dat mensen in staat stelde wie was het geweest gevaccineerd of hersteld van Covid om naar musea en evenementen te gaan, maakte geen inbreuk op de grondrechten, zeiden rechters in Den Haag woensdag.

Drie tegenstanders van het ‘test for entry’-systeem stapten eind 2022 naar de rechter met het argument dat het gebruik van de pas was een manier om mensen te dwingen zich te laten vaccineren en eiste compensatie.

Het systeem werd in september 2021 geïntroduceerd en in februari 2022 uitgefaseerd. Terwijl het in gebruik was, konden mensen alleen naar evenementen of bars gaan als ze een digitale pas hadden, een bewijs dat ze dat hadden gevaccineerdeen negatief testresultaat of een certificaat van herstel.

De pas maakte deel uit van een reeks maatregelen die de overheid had ingevoerd proberen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

De situatie in september 2021 was zo riskant en onvoorspelbaar dat de staat redelijk gehandeld bij de invoering destijds de pas, aldus de rechtbank in haar uitspraak.

De pas werd geïntroduceerd tegelijk toen er nieuwe varianten van het virus verschenen ontdekt worden en dat het onduidelijk was hoe besmettelijk ze waren, aldus de rechtbank. Het was ook niet duidelijk destijds wat de langetermijngevolgen van een infectie waren.

De staat had deskundig advies ingewonnen voordat het systeem werd geïmplementeerd en maakte er zo snel mogelijk een einde aanaldus de rechtbankeraan toevoegend dat “Sommige mensen zijn mogelijk gehinderd in hun deelname aan de samenleving, maar anderen werden beschermd in hun rechten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *