Press ESC to close

De brief van een jong meisje leidt tot een nieuwe naam voor Eskimolaan

Een brief uit 2022 van een basisschoolmeisje aan de gemeente Dronten heeft geleid tot een naamswijziging voor een weg die bekend staat als de Eskimolaan.

“Beste gemeente, ik wil graag een klacht indienen. Eskimo’s denken dat ‘eskimo’ een scheldwoord is. Ze noemen zichzelf Inuit (uitgesproken als In-u-it). Ik zou het leuk vinden als je de naam van deze straat zou kunnen veranderen”, schreef het meisje aan de gemeente, na de presentatie van een klasgenoot over het onderwerp op school.

De raad kondigde onlangs aan dat het de naam zou veranderen “naar aanleiding van een brief waarin werd gewezen op vermeend racisme door een lid van het publiek dat dringend opriep tot verandering”.

Het besluit om de straat te hernoemen naar IJsbaanlaan (ijsbaanbaan) bracht extreemrechtse leider Geert Wilders ertoe de gemeente “Knettergek” te noemen, maar anderen prezen het initiatief van het meisje.

Uitgever Martin de Vries, wiens bedrijf aan de Eskimolaan is gevestigd, zegt dat de compensatie van € 500,- die de gemeente hem geeft om de kosten voor een adreswijziging te dekken veel te laag is, maar dat hij niet tegen de wijziging is.

“Mensen denken misschien dat het allemaal opgeblazen wordt, maar je zou ook kunnen zeggen dat de gemeente gelijk heeft als ze dit soort zaken serieus neemt. (..) Hoe zouden wij ons voelen als er in Suriname of Indonesië een Kaaskoppenlaan zou zijn? En dat is vrij onschuldig”, zegt De Vries tegen het AD. Hij zei ook dat de brief van het meisje een ‘goede les in burgerschap’ was.

De wijziging aan de IJsbaanlaan zal in 2025 plaatsvinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *