Press ESC to close

De coalitiegesprekken verlopen traag tijdens de meivakantie, waarover tot nu toe weinig overeenstemming is bereikt

Het Parlement is de komende week met reces en dat betekent dat het werk aan het samenstellen van een nieuwe coalitieregering is vertraagd tot 6 mei, wanneer de laatste fase zal beginnen.

De vier partijen, die al vijf maanden aan het onderhandelen zijn met een aantal lange pauzes, zullen de komende dagen gebruiken om zich voor te bereiden op de laatste week van de gesprekken, zeggen insiders.

De laatste week zal zijn waarin “politieke handel” zal plaatsvinden over de meer controversiële kwesties en wanneer de “financiële puzzel” zal worden gelegd, zei Richard van Zwol, een van de twee mensen die de onderhandelingen leidde.

Pas op dat moment, zo zei hij, zal duidelijk worden of deze laatste poging om de vier partijen tot een samenhangend kabinet samen te brengen, heeft gewerkt.

Voor die tijd echter wel de PVV, VVD, NSC En BBB zal wel moeten afronden een aantal belangrijke beleidskwesties en regel het geld.

De vier partijen blijven verdeeld over de aanpak van de mestberg en het terugdringen van de immigratie. Donderdagavond stemden de VVD en BBB tegen nieuwe wetgeving om de huurcontroles uit te breiden, die wordt gesteund door de PVV en de NSC.

Er zijn enkele problemen geweest afgerond. De partijen hebben blijkbaar kwamen overeen om ervoor te zorgen dat het begrotingstekort niet groter wordt dan 2,8% en om € 200 miljoen te bezuinigen op de begroting van de publieke omroep. Er wordt ook gedacht dat ze het eens zijn over het verhogen van de maximumsnelheid op de wegen naar 130 km/uur en het terugdringen van het eigen risico in de ziektekostenverzekering.

Immigratie en asiel zullen waarschijnlijk het grootste struikelpunt zijn. Eerder deze maand stapte PVV-leider Geert Wilders uit de gesprekken, omdat hij zei dat de gesprekken stil lagen en dat hij niet bereid was nog verdere compromissen te sluiten.

“Zonder een stevig pakket aan maatregelen zal er geen kabinet zijn”, zei hij tegen verslaggevers. NSC-leider Pieter Omtzigt heeft ook gesuggereerd dat “als we het eens kunnen worden over asiel, ik denk dat we het over alles eens zijn.”

De onderhandelaars hebben beloofd hun rapport over de laatste gespreksronde op 15 mei aan de parlementsleden te zullen presenteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *