Press ESC to close

De eerste helft van 2024 was uitzonderlijk warm met recordregenval

De eerste zes maanden van 2024 waren de natste maanden ooit in Nederland, met 75% meer regen dan gemiddeld.

In totaal viel er 570 mm over de hele periode van zes maanden, waarmee het oude record van 501 mm, dat sinds 2016 stond, werd verbroken. April en mei vestigden nieuwe maandrecords, terwijl ook in januari en februari uitzonderlijk veel regen viel.

De langdurige natte periode duurt al sinds juli vorig jaar, met 1270 mm regen in de afgelopen twaalf maanden, waarmee een record uit 1999 wordt verbroken, aldus weerbureau Weeronline.

Het was ook de op één na warmste start van een jaar ooit gemeten, met een gemiddelde temperatuur van 10,5 graden Celsius in De Bilt, de thuisbasis van het meteorologisch agentschap KNMI. Alleen 2007 was warmer, met een gemiddelde van 10,9 graden Celsius, vergeleken met een seizoensnorm van 8,6 graden.

Juni was de enige maand die koeler was dan normaal, met een gemiddelde temperatuur van 15,8 °C vergeleken met een normaal niveau van 16,4 °C. Een uitzonderlijk milde winter dreef het gemiddelde omhoog, waarbij februari en maart nieuwe maandrecords vestigden.

Schaars zonneschijn

De zware bewolking en de koele vroege zomer zorgden ervoor dat het aantal uren zonneschijn met 872 ruim onder het normale niveau lag, vergeleken met een 30-jarig gemiddelde van 940.

Juli zal beginnen met relatief koele en onzekere omstandigheden, met gemiddelde temperaturen tussen 18 en 22 graden Celsius, voordat het halverwege de maand opwarmt tot een meer seizoensgebonden temperatuur van 21 tot 24 graden Celsius.

De wind draait naar verwachting van het zuidwesten naar het zuiden, waardoor de temperatuur mogelijk richting de 30 graden Celsius kan stijgen. Er zijn echter geen tekenen van extreem warme omstandigheden van 35 graden Celsius of meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *