Press ESC to close

De gasboring op Schiermonnikoog kan toch doorgaan

De voorbereidingen voor het boren naar aardgas in de Noordzee voor de kust van Schiermonnikoog gaan door, ondanks de uitspraak van de rechtbank van vorige maand waarin de plannen werden stopgezet.

De vergunning voor het bouwen van een gasboorplatform werd door de rechter in Den Haag ingetrokken vanwege de mogelijke schade aan de natuur. De rechtbank oordeelde met name dat het niet duidelijk is wat de impact van de uitstoot van stikstofverbindingen als gevolg van de boorinstallatie en de gaswinning zal betekenen voor kwetsbare gebieden.

Maar de vergunning is inmiddels gewijzigd nadat boorbedrijf One-Dyas aanvullende informatie heeft verstrekt over zijn plannen en er zijn volgens het ministerie van Economische Zaken verder geen vragen over de milieubeschermingsmaatregelen.

De Nederlandse regering gaf in juni 2022 voor het eerst groen licht voor het project, ondanks plannen om het gebruik van aardgas geleidelijk af te schaffen vanwege de impact ervan op het milieu.

De zaak tegen het project is aangespannen door verschillende milieuorganisaties uit Nederland en Duitsland. Ze zeggen dat de boring onomkeerbare schade kan veroorzaken aan de Borkumse Stenen, een onderwaterhabitat dat grotendeels onaangetast is gebleven door de visserij.

Ook de lokale bevolking op het eiland, dat nog geen duizend inwoners telt, is tegen het plan. De ontwikkelingslocatie ligt zo’n 20 kilometer uit de kust.

De actiegroepen zeggen dat ze de nieuwe documenten zorgvuldig zullen bestuderen als ze donderdag door het ministerie worden vrijgegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *