Press ESC to close

De gediskwalificeerde Nederlandse songfestivalinzending werd tweede in de halve finale

Zwitserland won dit jaar het door schandalen getroffen Eurovisie Songfestival met Nemo en De code op zaterdagavondhet verslaan van het publiek favoriet Kroatië dankzij een hoge score van de vakjury.

Er was ook enige troost voor Nederland en Joost Klein, van wie werd onthuld dat hij in de tweede halve finale tweede was geworden na Israël, voorafgaand aan zijn diskwalificatie wegens het maken van een dreigend gebaar richting een cameravrouw, en voorafgaand aan de Zwitserse inzending.

Nikkie de Jager, die de uitslag van de Nederlandse stemming in de live-uitzending had moeten doorgeven, besloot na de afwezigheid van Klein niet door te gaan En de partituren werden in plaats daarvan voorgelezen door songfestivalbaas Martin Österdahl onder luid gejoel van het publiek.

De Nederlandse 12 punten gingen naar Israël, dat de wedstrijd op de vijfde plaats eindigde.

Ondertussen heeft Klein zelf één teken van leven gegeven sinds de furore begon, door op zijn Instagram-account een korte film te plaatsen van honden die op vreemde manieren lopen, vergezeld door de Baha Men’s Wie laat de honden uit, melden Nederlandse media. Het filmpje is niet meer zichtbaar.

Ook vanuit Estland was er een knipoog naar Nederland, dat het publiek in het Nederlands bedankte.

Het incident dat leidde tot de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival Europapa gediskwalificeerd voor de finale van zaterdag gecentreerd over een cameravrouw die Joost Klein filmde nadat hij donderdag had deelgenomen aan de halve finale, de Nederlandse omroep AvroTros zei in een verklaring op zaterdag.

“Tegen duidelijk gemaakte afspraken werd Joost gefilmd toen hij net van het podium kwam en zich naar de greenroom moest haasten”, aldus de verklaring. “Op dat moment gaf Joost herhaaldelijk aan dat hij niet gefilmd wilde worden. Dit werd niet gerespecteerd.

“Dit leidde tot een dreigende beweging van Joost richting de camera. Joost raakte de cameravrouw niet aan. Dit incident werd gemeld, gevolgd door een onderzoek door de EBU en de politie.”

AvroTros zei dat het uitgebreid overleg had gevoerd met de European Broadcasting Union en verschillende oplossingen had voorgesteld.

Onevenredig

“Toch heeft de EBU alsnog besloten Joost Klein te diskwalificeren. AvroTros vindt de straf zeer zwaar en onevenredig”, aldus de verklaring. “We zijn erg teleurgesteld en boos voor de miljoenen fans die zo enthousiast waren over vanavond. Wat Joost naar Nederland en Europa bracht, had niet zo mogen eindigen.”

EBU-directeur-generaal Noel Curran vertelde later aan het Zweedse radiostation Sveriges Radio dat de cameravrouw “een andere versie” had over wat er was gebeurd, maar ging niet in op details.

Ondertussen hebben tot nu toe ruim 275.000 mensen dat gedaan een petitie getekend om solidariteit met Klein te tonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *