Press ESC to close

De IND beschikte vóór de verkiezingen over statistieken over ‘familie, familie of vluchteling’

Cijfers waaruit blijkt dat minister van Justitie Dilan Yesilgöz ongelijk had toen ze zei dat duizenden familieleden van erkende vluchtelingen naar Nederland kwamen en vervolgens hun familieleden binnenbrachten, waren beschikbaar kort nadat het kabinet over de kwestie was gevallen, maar werden tot februari dit jaar geheim gehouden.

De bewering van Yesilgöz speelde een grote rol bij de ineenstorting van Mark Ruttes vierde regering na ministers slaagde er niet in om tot overeenstemming te komen over het terugdringen van het aantal familieleden van familieleden dat naar Nederland komt.

In februari, zeven maanden na de val van het kabinet, werd de immigratiedienst eindelijk gepubliceerd Uit cijfers blijkt dat jaarlijks gemiddeld slechts 70 mensen naar Nederland verhuizen als gezinslid van een gezinslid van een erkend vluchteling.

In 2022 kwamen er slechts 40 ‘familie-of-gezinsleden’ naar Nederland En in 2021, 130 mensen, blijkt uit de cijfers van de IND.

Uit documenten die vrijdag door minister van Justitie Eric van der Burg naar het parlement zijn gestuurd, blijkt echter dat ambtenaren al in augustus vorig jaar wisten dat de aantallen uiterst beperkt waren. Dit was kort na de val van het kabinet en maanden vóór de algemene verkiezingen, waarin het aantal vluchtelingen een sleutelprobleem was.

De IND zegt nu dat de statistieken niet eerder vrijgegeven konden worden omdat ze onvolledig waren en dat zou in strijd zijn met het protocol. En Van der Berg zei dat noch hij, noch Yesilgöz destijds niet op de hoogte waren van de situatie.

GroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri zei op sociale media dat ze van plan is op te roepen tot een debat over de kwestie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *