Press ESC to close

De ketens doorbreken: Keti Koti-herdenking aan de vooravond van een nieuw kabinet

Excuses kunnen niet ongedaan worden gemaakt, maar ze kunnen wel het begin zijn van een eerlijke toekomst. Dat was de boodschap op het emancipatiedagfestival in Amsterdam, bekend als Keti Koti, waarop Nederland herdenkt “het breken van de ketenen” van de slavernij.

Het festival had tot controverse geleid voordat het zelfs maar begon. Een uitnodiging aan de Kamervoorzitter, PVV-politicus Martin Bosma, werd ingetrokken omdat hij weigerde denigrerende uitspraken over slavernij en anti-slavernij-vrijheidsstrijder Tula in te trekken.

Maar tijdens de 22e editie van het evenement in het Amsterdamse Oosterpark zeiden vertrekkende regeringsleden van Mark Rutte, actievoerders en burgemeester Femke Halsema van Amsterdam dat Nederland niet achteruit moet gaan.

Linda Nooitmeer, voorzitter van nationaal slavernijinstituut NiNsee, sloot een jaar van herdenking af na een oprechte verontschuldiging van de Nederlandse koning Willem-Alexander. ‘Niemand kan nog een keer teruggaan naar de verbroken stilte rond deze geschiedenis’, zei ze.

“De aanloop naar deze 1 juli-herdenking was op zijn zachtst gezegd ongemakkelijk en ongemakkelijk. Voor het eerst in 22 jaar is het parlement niet formeel vertegenwoordigd, en dat is zeer spijtig.

“Maar we hebben elkaar allemaal nodig, burgers en staatsfunctionarissen: in een tijd waarin het veel gemakkelijker en verleidelijker is om tegenover elkaar te staan, hebben we de moed nodig om de ander te zien. Niet alleen hun mening, politieke kleur, culturele achtergrond, geslacht, religieuze, fysieke capaciteiten, maar ook de medemens.”

Rutte legde ter nagedachtenis een krans, samen met aftredend minister van Rechtsbescherming Franc Weerwind, staatssecretaris Alexander van Huffelen en minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot. De enige vertegenwoordiger van de nieuwe rechtse coalitie, die dinsdag officieel aantreedt, was NSC-partijleider Pieter Omtzigt, een voorvechter van gerechtigheid en goed bestuur.

Maar de gebeurtenis werd overschaduwd door de angst voor wat er zal komen in een regering onder leiding van de extreemrechtse PVV van Geert Wilders. Zijn manifest riep op tot het ‘terugnemen’ van excuses voor bijna drie eeuwen profiteren van het tot slaaf maken van 600.000 Afrikanen en een onbekend aantal Aziatische en inheemse Caribische volkeren. Vorig jaar was het 160 jaar geleden dat de slavernij officieel werd verboden door de Nederlanders, en 150 jaar geleden dat de dwangarbeid in de koloniën stopte.

Emotionele littekens

Burgemeester Halsema van Amsterdam sprak in een toespraak over de fysieke en emotionele littekens die generaties lang zijn overgedragen en de recente sociale vooruitgang die is geboekt bij de erkenning van dit verleden. “Aan de mensen die onze vooruitgang willen terugdraaien, die er trots op zijn weg te kijken en de pijn van andere mensen te ontkennen, zou ik willen vragen: waarom?” ze zei.

‘Er wordt je toch zeker niets ontnomen. Denk eens na over wat we kunnen bereiken als… we nieuwsgierig zijn naar elkaar in plaats van bekrompen te oordelen…. Dan hebben we iets waar we trots op kunnen zijn.”

Keti Koti 2024 Foto: S Boztas

Respectloos

De Surinaams-Nederlandse actrice en zangeres Gerda LentenHavertong zegt tegen Nederlands Nieuws dat de geschiedenis zeer relevant is. “Ik denk dat het belangrijk is om te bedenken dat niemand van ons die nu leeft dit zou hebben gewild: jij niet, niet Nederland, niet ik”, zei ze.

“Maar het is belangrijk dat Nederlanders weten dat dit deel uitmaakt van onze geschiedenis, en je kunt je daar niet van afwenden: het is jouw plicht om het aan de volgende generatie te vertellen.”

Rutger Groot Wassink, de loco-burgemeester van Amsterdam, die vorige week waarschuwde dat de “winter op komst is” met de nieuwe regering, zei dat rijke steden als Amsterdam een ​​diepe band hadden met een geschiedenis van onderdrukking en slavernij.

“Iedereen in Nederland moet dit in de ogen kijken, omdat een beter begrip van de historische context ons vooruit zal helpen”, zei hij.

Weerwind vertelde op zijn laatste dag als minister aan Het Nieuwsblad dat Keti Koti dit jaar nog zwaarder weegt. “Tegenwoordig is het zelfs nog belangrijker om het bewustzijn van deze geschiedenis te vergroten”, zei hij. “Als we naar zwarte gemeenschappen in Nederland kijken, zie je nog steeds sociale en economische verschillen.

“Het hoofd van ons staat, de koning, heeft een duidelijke verontschuldiging aangeboden, en … ik kan me niet voorstellen dat iemand ons staatshoofd zou minachten [by trying to take it back]. Dit is een deel van onze geschiedenis, iets dat moet worden verwerkt, besproken, om het raam naar een gedeelde toekomst open te zetten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *