Press ESC to close

De kosten voor de renovatie van het Nederlandse parlementscomplex zullen naar verwachting meer dan € 2 miljard bedragen

De kosten voor de renovatie van het Nederlandse parlementaire complex zullen naar verwachting oplopen tot € 2 miljard, meer dan vier keer de oorspronkelijke schatting, heeft minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge tegen de parlementsleden gezegd.

De Jonge zei dat de kosten ‘onvermijdelijk’ waren omdat het landgoed in een veel slechtere staat verkeerde dan aanvankelijk werd ingeschat.

Er is nog meer asbest gevonden, verschillende muren en plafonds zijn verrot en het water uit het meer aan de noordkant lekt het Senaatsgebouw in.

In zijn elfde voortgangsrapport zei De Jonge dat het totale budget voor reparaties en renovaties tot nu toe 1,65 miljard euro bedroeg – bijna het dubbele van de meest recente schatting van 844 miljoen euro en meer dan een initiële schatting van 475 miljoen euro in 2015.

“In totaal zouden we voor de renovatie een totaalbedrag van 2 miljard euro moeten voorzien”, voegde hij eraan toe.

Het Binnenhofcomplex is het oudste monumentale bouwwerk van Nederland en omvat 4.000 kamers op een oppervlakte van 90.000 m2, waarvan delen dateren uit de 14e eeuw.

“Deze renovatie zal dit prachtige monument, het oudste regeringscentrum ter wereld, voor de toekomst behouden”, aldus De Jonge.

Stijgende kosten van arbeid en materialen hebben de prijs opgedreven en bovendien is het project met een jaar verlengd tot 2028. Tegen die tijd zullen Kamerleden zeven jaar in het tijdelijke parlementsgebouw aan de Bezuidenhoutseweg hebben doorgebracht.

Ook liep de renovatie vertraging op omdat het langer dan verwacht duurde voordat de overheid een omgevingsvergunning kreeg en omdat er extra veiligheidsmaatregelen nodig waren, zoals het bouwen van een versterkte bunker voor de verwarming, koeling en elektrische installaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *