Press ESC to close

De linkse alliantie staat bovenaan de Nederlandse EU-verkiezingen, zo blijkt uit de exitpoll

De linkse alliantie GroenLinks-PvdA zal volgens een exitpoll van omroep NOS acht zetels in het Europees Parlement veroveren, aangezien de stembussen in Nederland om 21.00 uur sloten.

De extreemrechtse PVV, die getipt was om bovenaan de peilingen te komen, ligt op koers om zeven zetels te winnen, aldus de exitpoll.

De officiële Nederlandse uitslag wordt pas zondagavond gepubliceerd, nadat de stemming in de rest van de EU is afgelopen.

De exitpoll, gebaseerd op een representatieve steekproef van stembureaus, heeft een foutmarge van één zetel, wat betekent dat de Nederlandse resultaten verre van zeker zijn gezien het aantal partijen dat naar verwachting één of geen zetels zal winnen.

Uit de peiling blijkt dat de VVD vier zetels zal winnen, terwijl de christen-democraten en D66 het met drie beter zullen doen dan verwacht. De plattelandsgezinde BBB staat op twee zetels, terwijl vier partijen op koers liggen om er één te winnen: nieuwkomers NSC, plus de socialisten, de pro-dierlijke PvdD en Volt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *