Press ESC to close

De meeste Utrechtse gemeenten zijn van plan vluchtelingen uit Ter Apel te blijven opvangen

Een meerderheid van de gemeenten in de provincie Utrecht is van plan asielzoekers te blijven opnemen, zelfs nadat de nieuwe regering het huidige quotasysteem heeft afgeschaft.

De zogenoemde ‘verspreidingswet’ is het afgelopen jaar door beide Kamers van het parlement geduwd met als doel de druk op het opvangcentrum in Ter Apel te verlichten.

De rechtse partijen die over de nieuwe coalitie onderhandelen, hebben beloofd deze af te schaffen als onderdeel van hun plannen om het “strengste asielregime ooit” in te voeren, met het argument dat Den Haag de lokale autoriteiten niet mag dwingen vluchtelingen op te nemen.

Uit onderzoek van RTV Utrecht blijkt dat 14 van de 26 gemeenten van plan zijn huisvesting te blijven bieden, ook al zijn ze daar niet toe verplicht.

Rachel Streefland, wethouder asielbeleid bij de gemeente Utrecht, zei dat Utrecht als ‘stad van de mensenrechten’ voorstander is van een ‘proportionele’ verdeling van vluchtelingen.

Andere gemeenten, zoals Baarn, Veenendaal en De Bilt, zeiden dat ze “hun verantwoordelijkheid zouden blijven nemen” door onderdak te vinden voor vluchtelingen. De provincie is op grond van de herverdelingswet verplicht 8.200 bedden te vinden.

€ 1,5 miljoen aan boetes

“Mocht de spreidingswet worden ingetrokken, dan verandert het standpunt van de gemeente Baarn niet: wij blijven onze verantwoordelijkheid nemen”, aldus de raad in een verklaring.

De wet is ingevoerd door demissionair minister van Asiel Eric van der Burg, die bij het aantreden van het nieuwe kabinet in de Tweede Kamer zal zitten voor de VVD, een van de vier coalitieleden.

In januari legde een rechter het COA een voorwaardelijke boete op van € 15.000,- voor iedere dag dat Ter Apel de limiet van 2.000 asielzoekers overschrijdt, met een maximum boete van € 1,5 miljoen. Die grens wordt op 10 juni bereikt, meldde RTV Noord deze week.

Alle 21 gemeenten die reageerden, zeiden dat ze zouden voldoen aan hun verplichtingen op grond van de wet, die in februari van kracht werd, totdat deze wordt ingetrokken. Vijf reageerden niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *