Press ESC to close

De Nederlandse overheid sluit mogelijk haar Facebook-pagina’s vanwege privacyangst

De Nederlandse regering overweegt haar Facebook-pagina’s te sluiten vanwege zorgen over de privacy, zo heeft minister van Binnenlandse Zaken Alexandra van Huffelen in een briefing aan de parlementsleden verteld.

Afgelopen jaar Van Huffelen vroeg de Nederlandse privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens om advies En de AP zegt nu dat het beter zou zijn om te stoppen met het gebruik van Facebook-pagina’s totdat het bedrijf duidelijk heeft gemaakt hoe het persoonlijke gegevens verwerkt.

De minister heeft het onderzoek na Meta laten uitvoeren was niet voorbereid veranderen de weg het verwerkt de informatie die het verzamelt over mensen die overheidspagina’s bezoeken. De gesprekken waren toen al een jaar aan de gang.

“We weten niet of bedrijven als Meta toestemming vragen om gegevens op de juiste manier te verwerken en dit betekent dat het ministerie mogelijk niet in overeenstemming is met de overheidsvoorschriften”, zei ze vrijdag.

Ambtenaren zullen nu met advies van de AP teruggaan naar Meta En Van Huffelen zei dat ze vóór het zomerreces een duidelijk antwoord wilde van de socialemediagigant. “Anders wij zullen moeten handelen in lijn met de aanbevelingen van de AP en stop met het gebruik van Facebook-pagina’s.”

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft sinds 20 oktober geen berichten meer geplaatst op zijn Facebook-pagina, die slechts 21.000 volgers heeft. Andere ministeries zijn dit echter blijven doen.

“Mensen die een overheidspagina bezoeken, moeten erop kunnen vertrouwen dat hun persoonlijke en gevoelige gegevens in goede handen zijn”, zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen. “Dit is des te belangrijker omdat we het hebben over informatie over kinderen en tieners, die online kwetsbaar zijn en extra bescherming nodig hebben.”

Vorig jaar oordeelde een Nederlandse rechtbank dat Facebook de wet heeft overtreden in de manier waarop het de persoonlijke gegevens van mensen die in Nederland wonen verwerkt. De rechtbank oordeelde dat Facebook Ierland de informatie zonder juridische gronden voor reclamedoeleinden had gebruikt en aan andere bedrijven had doorgegeven, ook al waren daar geen juridische gronden voor.

Ook oordeelde de rechtbank dat Facebook gebruikers niet goed had geïnformeerd dat hun informatie zou worden gedeeld, noch dat ook gegevens van Facebook-vrienden van Facebook-gebruikers zouden worden doorgegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *