Press ESC to close

De Nederlandse politie arresteert meer drugslaboratoria en minder marihuanaplantages

De Nederlandse politie heeft vorig jaar 151 drugslaboratoria gevonden en gesloopt, vergeleken met iets meer dan 100 in 2022, maar heeft minder marihuanaplantages opgepakt, zo blijkt uit nieuwe cijfers.

Ze vonden ook 191 stortplaatsen waar drugsbendes lege vaten met chemicaliën hadden achtergelaten in bossen of langs bermen. Dat is 25% meer dan een jaar geleden.

Zuid-Holland en Noord-Brabant blijven de populairste locaties voor bendes om synthetische drugs te vervaardigen. In Zuid-Holland vond de politie veertig laboratoria, waarvan de meeste werden gebruikt om cocaïne en heroïne te snijden; de drugs waren via de Rotterdamse haven het land binnengekomen.

Het aantal laboratoria waar cocaïne wordt verwerkt bleef stabiel, maar de politie vond tien laboratoria waar heroïne verkoopklaar werd gemaakt, tegenover twee in 2022.

En het aantal synthetische drugslaboratoria steeg met 50% naar 125, waaronder 32 locaties waar MDMA werd geproduceerd en 29 voor methamfetamine.

Ook combi-labs zijn in opkomst omdat criminelen, afhankelijk van de vraag, wisselen tussen drugs, zegt politiewoordvoerder Willem Woelders.

Tegelijkertijd ontmantelde de politie vorig jaar minder marihuanaplantages – 1.230 tegenover 1.604 in 2022. De meeste werden gevonden in Limburg en de industrie lijkt zich te hebben verplaatst uit het oosten van het land.

“Dit komt omdat lokale bendeleiders hun aanpak veranderen en meer nadruk leggen op cocaïne of synthetische drugs dan op cannabis”, aldus Woelders. “Er zijn ook tekenen dat er meer cannabis uit het buitenland wordt geïmporteerd, waardoor de behoefte aan criminele binnenlandse productie afneemt.”

Drugslaboratoria vormen ook een gevaar voor anderen vanwege het risico op explosies. Eerder dit jaar kwamen drie mensen om het leven bij een explosie in een lock-up in een Rotterdams flatgebouw waar cocaïne werd ‘gewassen’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *