Press ESC to close

De Nederlandse politie registreert meer ‘onprofessioneel’ geweldgebruik

Volgens nieuwe officiële cijfers hebben Nederlandse politieagenten vorig jaar bij 343 arrestaties “niet professioneel gehandeld” bij het gebruik van geweld.

In totaal kwamen in 2023 drie mensen om het leven als gevolg van het politiegeweld en kwamen vier anderen om het leven bij incidenten waarbij drank, drugs en een achtervolging een rol speelden.

De politie gebruikte vorig jaar 35.000 keer geweld – variërend van handboeien en het intrappen van deuren tot het trekken van wapens –, een stijging van 5% ten opzichte van 2022. Maar het aantal incidenten waarbij officiële procedures niet werden gevolgd steeg en is nu verantwoordelijk voor 16% van de incidenten. het totaal, zo blijkt uit de cijfers.

De stijging is voor een belangrijk deel te danken aan de kritischere houding waarmee de politie het eigen handelen beoordeelt, zegt politiechef Frank Paauw. “Dat is een positieve zaak”, zei hij. “De samenleving verwacht van ons dat we geweld correct en zorgvuldig gebruiken. En dan kunnen we van ons, als politie, verwachten dat we leren van onze fouten.”

De politie trok vorig jaar 1.888 keer haar wapens, vuurde ze 92 keer en 162 keer direct af. Maar in 133 gevallen werd er geschoten op ernstig gewonde of agressieve dieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *