Press ESC to close

De Nederlandse premier Mark Rutte blijft optimistisch over de NAVO-baan

De aftredende Nederlandse premier Mark Rutte heeft gezegd dat hij “absoluut optimistisch” is over zijn benoeming tot nieuwe secretaris-generaal van de NAVO, maar dat de baan nog niet zeker is.

Roemenië, Slowakije en Hongarije moeten de benoeming van Rutte nog goedkeuren, die unaniem moet zijn, maar de Hongaarse premier Viktor Orbán zei eerder deze week nog steeds niet overtuigd te zijn van de kandidatuur van de Nederlander.

Rutte zei in een interview tegen actualiteitenprogramma Nieuwsuur dat hij niet van plan is de telefoon te pakken en te bellen. “Ik ga geen mensen bellen en zeggen: ‘stem op mij'”, zei hij tegen de show.

Een persoonlijk bezoek aan Turkije en president Recep Tayyip Erdogan resulteerde wel in de steun van Ankara.

Later op donderdag begint in Praag een tweedaagse informele NAVO-top om de oorlog in Oekraïne te bespreken. Ambtenaren hopen het nieuwe leiderschap rond de hoofdtop in Washington in juli te hebben afgerond.

Dick Schoof

Rutte was tijdens het interview ook vol lof over Dick Schoof die hem opvolgt als premier, voor de nieuwe rechtse regering. “Hij kan beslissingen nemen, hij is stoer, kan adviseren en kan overtuigen”, aldus Rutte, die dertien jaar premier is geweest.

“Zijn voordeel is dat hij verder verwijderd zal zijn van de partijpolitiek dan ik”, zei hij. “Ik had een VVD-stempel. Hij is volledig onafhankelijk en dat geeft verschillende mogelijkheden.”

Schoof zei op zijn eerste persconferentie dat Rutte een “inspiratiebron” was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *