Press ESC to close

De Nederlandse privacywaakhond dringt aan op actie tegen het volgen van verkeerslichten

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft het ministerie van Infrastructuur opgeroepen actie te ondernemen tegen het groeiende aantal verkeerslichten dat is uitgerust met software waarmee ze weggebruikers kunnen volgen.

De verkeerslichten maken verbinding met de mobiele telefoons van weggebruikers en volgen deze om informatie te verzamelen over verkeersvolume en snelheid.

Maar de verkeerslichten verzamelen ook persoonlijke informatie over automobilisten, waardoor ze bijvoorbeeld een volledige route kunnen volgen, inclusief datum, tijd en snelheid van de auto. En omdat gemeenten en de wegenafdeling van het ministerie van Transport weten waar deze verkeerslichten zich bevinden, kunnen ze ook specifieke weggebruikers volgen, zegt de AP.

De AP zegt dat ambtenaren niet goed hebben nagedacht over de privacy-implicaties van wat ze doen. Ook wordt niet gezegd met wie de gegevens worden gedeeld en wie daarvoor verantwoordelijk is.

Het agentschap, dat in 2021 voor het eerst waarschuwde voor het probleem, vraagt ​​het ministerie voor de tweede keer om in ieder geval vast te stellen of het gebruik van data verzamelende verkeerslichten in lijn is met de privacywetgeving en ervoor te zorgen dat iedereen die de data gebruikt op de hoogte is van de implicaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *