Press ESC to close

De Nederlandse regering stelt een plan op om het aantal vrouwenmoorden terug te dringen

Het aftredende Nederlandse kabinet voert de inspanningen daartoe op vrouwenmoord tegengaanof de moord op vrouwen door een partner, ex-partner of ander familielid, waarbij wordt gezegd dat het een probleem is dat alle delen van de samenleving doorkruist.

Tussen 2018 en 2022 werd bijna 80% van de vermoorde vrouwen vermoord door een voormalige partner of familielid, een cijfer dat door de jaren heen stabiel is gebleven. Slechts 15% van de mannen wordt vermoord door een familielid of partner.

De ministers hebben nu een tweejarig tienpuntenplan opgesteld om te proberen risico’s, zoals stalking en bedreiging, te identificeren en te prioriteren. gedrag en gerichtere hulp bieden. Bij het project zijn professionals, de politie en familieleden van vermoorde vrouwen betrokken En potentiële slachtoffers.

Potentiële slachtoffers hebben ook betere bescherming nodig en er moet actie worden ondernomen om de wachtlijsten te verkorten bij de 25 opvangcentra waar vrouwen terecht kunnen om aan het geweld te ontsnappen, zeggen de ministers.

“Vrouwen zijn veel te vaak het slachtoffer van geweld vanwege jaloezie, controledrang, angst of haat”, zegt minister van Rechtsbescherming Franc Weerwind. “Samen kunnen we potentiële slachtoffers beter beschermen, de detectie verbeteren en herhaling voorkomen En daders op passende wijze straffen.”

De ministers zeggen echter dat het aan de volgende regering is om specifiek financiering aan het project toe te wijzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *