Press ESC to close

De Nederlandse staat moet de Volksbank verkopen, zegt de minister van Financiën tegen de parlementsleden

Staatsaandeelhouder NLFI heeft de verkoop van de Volksbank aanbevolen via een beursintroductie of een overname.

De Nederlandse staat bezit 100% van de Volksbank nadat zij elf jaar geleden haar voorganger SNS Reaal nationaliseerde toen zij in de problemen kwam met haar vastgoedportefeuille.

Minister van Financiën Steven van Weyenberg zei in een briefing aan het parlement dat het aan de volgende regering is om te beslissen wat te doen. Een verkoop zou in één tot drie jaar kunnen worden georganiseerd, terwijl een beursintroductie er minstens zeven zou duren, zei hij.

Er zijn oproepen geweest van Kamerleden om de bank in staatshanden te houden of om te bouwen tot een coöperatie, maar dit zou volgens NLFI niet in het belang van haar klanten zijn.

Volksbank, de vierde grootste Nederlandse financiële dienstverlener, boekte vorig jaar een nettowinst van € 431 miljoen, 126% meer dan in 2022. De winst werd gedreven door een stijging van de nettorentebaten met 53%, terwijl hogere kosten voor bankdiensten nog eens 25% toevoegden. , zei de bank in februari.

Tegelijkertijd stegen de kosten met 23% als gevolg van een toename van het personeelsbestand, loonsverhogingen en hogere uitgaven voor maatregelen tegen het witwassen van geld.

De Volksbank, de moederbank van de financiële dienstverleners SNS, ASN en Regiobank, kreeg vorig jaar van de centrale bank te horen dat zij een boete riskeerde omdat zij haar klanten niet goed had gecontroleerd op witwassen van geld en banden met terrorisme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *