Press ESC to close

De politie van Limburg heeft meer personeel nodig om Duitse collega’s te helpen

Burgemeesters van Limburg zeggen dat de politie in de grensprovincie overbelast raakt door verzoeken uit andere landen om hulp bij strafrechtelijk onderzoek.

De politie in Limburg krijgt jaarlijks duizenden verzoeken van collega’s, vooral uit Duitsland en België, waardoor ze minder tijd hebben voor hun reguliere baan, aldus de burgemeesters.

Een vijfde van alle grensoverschrijdende verzoeken wordt afgehandeld door de politiebureaus in Limburg. In totaal ontvangt de Nederlandse politie jaarlijks 20.000 verzoeken om informatie, zeggen politie en het Openbaar Ministerie tegen de NOS.

De meeste verzoeken betreffen het opzoeken van kentekens of adressen van auto’s, maar de politie wordt ook gevraagd huiszoekingen of aanhoudingen uit te voeren.

De zaken worden nog ingewikkelder omdat de Duitse politie wettelijk verplicht is elke melding te onderzoeken, terwijl in Nederland de politie en het Openbaar Ministerie prioriteiten stellen.

Fietsendiefstallen

“Wij kunnen een verzoek krijgen om een ​​fietsendief te ondervragen die is gefilmd door een bewakingscamera in Aken, terwijl wij in Kerkrade niets doen aan een fietsendiefstal omdat deze geen prioriteit heeft”, zegt Peter Aagten van de afdeling Rechtsbijstand Limburg. .

Recentelijk heeft de politie van Limburg op verzoek van de Duitse politie 100 agenten moeten inzetten in een zaak rond een bende autodieven. “Een agent die namens de Duitse politie een verdachte verhoort, kan niet tegelijkertijd een politieagent op de been zijn”, zegt teamchef Johan Hoeijmakers.

Samenwerking met buitenlandse strijdkrachten hoort bij het werk en kan op grond van internationale overeenkomsten niet worden geweigerd. Maar de internationale werkdruk moet worden weerspiegeld in een hoger personeelsbestand, aldus Hoeijmakers. “Limburg is de Randstad van Europa, met een verzorgingsgebied van miljoenen mensen”, zei hij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *