Press ESC to close

De pro-Poetin-partij kan een sleutelrol spelen in de Senaat voor de nieuwe Nederlandse regering

De nieuwe rechtse coalitie zal rekenen op de steun van andere extreemrechtse partijen in de Eerste Kamer om controversiële wetgeving aan te nemen, en dat betekent dat het pro-Poetin Forum voor Democratie een sleutelrol zou kunnen spelen.

Samen hebben de PVV, VVD en BBB 30 van de 75 zetels en moeten nog acht senatoren vinden om een ​​meerderheid te behalen. De NSC is niet vertegenwoordigd in de Eerste Kamer.

Forum voor Democratie, met twee senatoren, JA21 met drie en de fundamentalistische christelijke groepering SGP met twee, zou zeven van de broodnodige acht opleveren, terwijl 50Plus en regionale partij-senatoren OPNL het verschil zouden kunnen goedmaken.

TV-actualiteitenprogramma Nieuwsuur meldde donderdagavond dat de extreemrechtse partijen bereid zouden zijn de jonge coalitie, waaronder FvD, te steunen, die zich kenmerkt door steun aan Rusland en complottheorieën.

Zo vertelde VVD-senaatsleidster Edith Schippers tegen het programma dat ze altijd “zeer goed had samengewerkt” met de twee FvD-senatoren, terwijl BBB’s senaatsvoorzitter Ilona Lagas zei dat ze altijd met respect werd behandeld.

“Wij zullen constructief naar deze regering kijken”, zei FvD-senaatsvoorzitter Johan Dessing. “Ik vind het belangrijk dat wij in de senaat kijken hoe we dit land beter kunnen maken.”

Niettemin zei Dessing dat hij problemen had met voormalig spionagechef Dick Schoof als premier, en zei dat hij “degene is die in 2016 jihadistische bruiden terugbracht”. Dit was een verwijzing naar de rol van Schoof bij het terugbrengen van Nederlandse vrouwen die naar Syrië en Irak waren gegaan om zich bij IS aan te sluiten.

Martin van Rooijen, de enige 50Plus-senator, zei dat hij wenste dat er in de beleidsplannen van het nieuwe kabinet iets over pensioenen zou zijn opgenomen. ‘Daar konden we zaken doen’, zei hij.

Bij het lagerhuisdebat donderdag over de vervroegde uittreding was geen van de 37 PVV- en zeven BBB-parlementariërs aanwezig.

De rol van de Senaat

De belangrijkste taken van de senaat liggen op wetgevend gebied, maar hij speelt ook een rol bij het toezicht op het handelen van de regering.

Formeel kan de senaat wetgeving alleen afwijzen of aanvaarden, maar in de praktijk heeft hij echter veel meer mogelijkheden en kan hij van ministers eisen dat zij wetgeving aanpassen of toezeggingen doen over de wijze waarop deze wordt geïmplementeerd.

Onlangs heeft de senaat bijvoorbeeld plannen om het minimumloon te verhogen afgewezen nadat BBB-senatoren tegen hadden gestemd. De BBB is de grootste partij in de Eerste Kamer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *