Press ESC to close

“De rechtlijnigheid die ik heb verworven, is thuis niet welkom”

Kélian Somon is een in Kameroen geboren Frans staatsburger die opgroeide in de buurt van Parijs. Hij woont nu in Amsterdam, bewondert de Nederlandse veerkracht en beklom afgelopen zomer de Kilimanjaro om geld in te zamelen voor het goede doel.

Hoe ben je in Nederland terechtgekomen?

Tijdens mijn studie in Frankrijk hoorde ik over de mogelijkheid om via het Erasmus-programma een semester in het buitenland te studeren. Ik dacht dat dit een goede gelegenheid zou zijn om mijn Engels te verbeteren en me ook te helpen het moeilijke eerste semester van het tweede jaar te vermijden waar sommige vrienden van mij me voor waarschuwden.

Mijn eerste keuze was de VS of Groot-Brittannië, maar die bestemmingen waren gereserveerd voor studenten van een andere afdeling. Mijn tweede keuze was Nederland, omdat ik wist dat Nederlanders behoorlijk goed Engels konden en ik was er nog nooit geweest. En zo kwam ik terecht bij de Saxion Hogeschool in Enschede.

Hoe omschrijf je jezelf: een expat, lovepat, immigrant, internationaal?
Ik zou mezelf geen expat willen noemen. Helaas is dat niet het geval. Ik krijg de 30% belastingregeling niet meer sinds ik hier kwam als Erasmusstudent. Maar als Kameroener uit Frankrijk en nadat ik het grootste deel van mijn twintiger jaren in Nederland heb doorgebracht, noem ik mezelf graag een Afropean.

Sinds kort heb ik mij ook ingeschreven bij de KVK, dus ik ben nu een zzp’er. Dat is iets dat ik mezelf met trots noem sinds ik in maart een bewust en fondsenwervend kledingmerk oprichtte, genaamd We Are Glocals, dat de activistische filosofie van ‘Think Global, Act Local’ bepleit.

Onderdakpakken klaar voor distributie. Foto: Sheltersuit

Om te beginnen werd symbolisch € 1,- van de winst gedoneerd aan een non-profitorganisatie. Voorlopig gaat de fondsenwerving naar de Enschedese stichting ShelterSuit, die jassen maakt die kunnen worden omgezet in slaapzakken voor daklozen en vluchtelingen.

Hoe lang ben je van plan te blijven?
Omdat ik het grootste deel van mijn twintiger jaren hier in Nederland heb doorgebracht, voelt het nu als thuis, maar ik ben bereid om zowel in Amsterdam als elders te wonen. Ik heb een partner en we zouden graag een levensstijl aan beide kusten willen leiden, omdat het weer hier nogal grillig is.

Ik zou mijn tijd graag met een andere plek willen delen en uiteindelijk zelfs terug willen gaan naar Afrika, maar idealiter ook een pied-a-terre hier in Nederland. Het is dus lastig om een ​​aantal jaren te zeggen, maar ik zou zeggen ongeveer een decennium.

Spreek jij Nederlands en hoe heb je dat geleerd?
Een beetje. Ik heb een haat-liefdeverhouding met de Nederlandse taal. Ik ben van mening dat onderdompeling de beste manier is om welke taal dan ook te leren. Zo heb ik bijvoorbeeld Spaans en Engels geleerd, maar dat is hier niet echt van toepassing. Ik heb wat lessen gekregen van de lessen en heb Duolingo gebruikt. Mijn partner, die Nederlands is, heeft mij daarbij geholpen ik spreek een beetje Nederlands.

Wat is jouw favoriete Nederlandse ding?
Het is niet echt iets, maar het is iets dat ik veel heb gezien in de Nederlandse cultuur en de veerkracht ervan. Fietsen naar de plek waar je moet zijn, of het nu regent, hagelt of wat dan ook, dat vergt denk ik veel veerkracht. Dit is iets dat ik echt bewonder en waar ik door geïnspireerd zou kunnen of moeten worden, omdat dit een goede eigenschap is om te bezitten in de sport of in het leven in het algemeen.

Foto: Depositphotos.com

Dit werd mij bewezen op mijn 30e verjaardag toen ik eindelijk de top van de Kilimanjaro bereikte. Ik was aan het klimmen om geld in te zamelen voor ShelterSuit. Omdat de Kilimanjaro 6.000 meter hoog is, besloot ik € 6.000 in te zamelen voor twintig Sheltersuits die geleverd konden worden aan mensen in nood. Tot nu toe is er € 1.000 ingezameld en ik ben van plan meer online inhoud te creëren zodat mensen kunnen helpen geld in te zamelen via mijn GoFundMe-campagne of We Are Glocals.

Hoe Nederlands ben je geworden?
Ik noem mezelf graag Afropean, maar ik zou zeggen dat ik erin geslaagd ben mijn ‘Europeaniteit’ uit te breiden door in Nederland te wonen, omdat het mij ook de kans heeft gegeven om een ​​jaar in Spanje te wonen. Het feit dat ik in Nederland ben heeft mij dus zeker beïnvloed, maar ik wijs mijn Nederlandse kant af als ik terug ben in Frankrijk.

De rechtlijnigheid die ik hier heb verworven, is niet noodzakelijkerwijs welkom in mijn geboortestad. Sommigen van mijn familie vinden mij nu wat onbeleefder omdat ik minder geduld heb met het spelen van het ‘beat around the bush’-spel dat een groot deel uitmaakt van de meeste Franse interacties. Dus naast de veerkracht zou ik zeggen dat dit de manier is waarop de Nederlandse cultuur mij het meest heeft beïnvloed.

Welke drie Nederlanders (dood of levend) zou jij het liefst willen ontmoeten?

Pieter van der Does. Hij is de oprichter van Adyen, mijn huidige werkgever. We hebben twee kennismakingsgesprekken gehad, maar ik zou graag in zijn brein willen prikken en hem willen vragen naar de reis die hij heeft afgelegd, waarmee ik mijn ondernemerschapsvaardigheden verder zou kunnen bewijzen nu ik zzp’er ben.

Gloria Wekker. Ze is een Afro-Surinaamse-Nederlandse hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en een schrijver die zich heeft gericht op genderstudies en seksualiteit in de Afro-Caribische regio en diaspora. Ik heb haar een paar keer gezien sinds we toevallig in dezelfde buurt wonen en ze is eigenlijk een buurvrouw van mij. Maar ik zou nogal verlegen zijn om haar te benaderen. Ik weet hoe deskundig en charismatisch ze kan zijn, dus ik zou graag de moed willen hebben om daadwerkelijk met haar om te gaan.

Gloria Wekker. Foto: Jan Boeve ANP

Afia Anim. Tenslotte. Ze is een multi-getalenteerde kunstenaar die ook pleit voor een actief genezingsbewustzijn in de gemeenschap. Ze richtte iets op dat ‘Vrijheid door genezing’ heette. Het was een benefietconcert waar ook een groep genezingsexperts bij aanwezig was. Ze hadden hun eerste sessie in de Noorderkerk en het was geweldig, zo inzichtelijk. Ik was zo geïnspireerd door haar werk en haar aanwezigheid. Ik kijk uit naar de volgende. Ze heeft ook een GoFundMe-campagne om de toegang tot therapie- en genezingsgemeenschapsruimtes in Ghana te helpen verbeteren.

Wat is jouw belangrijkste toeristische tip?

Dit hangt echt af van wie er voor me staat. Ik spreek in dit geval alleen voor Amsterdam. Ik denk dat er voor iedereen een Amsterdam is, maar ik zou iedereen aanraden om twee zondagen in de maand vreemden te ontmoeten op een van de evenementen die de School of Life organiseert. Het is een plek met een geweldige sfeer, heel erg gezellig.

Het is een geweldige plek om mensen te ontmoeten en ze hebben kaartspellen met zeer inzichtelijke en goed geformuleerde vragen die je zullen helpen met vreemden te praten. Daarna zou ik zeggen dat ze maar eens een drankje moeten gaan doen bij Zoku in Amsterdam Oost. Het is niet ver weg en ze hebben een kas op het dak en een bar op de zesde verdieping met een geweldig uitzicht.

Vertel ons iets verrassends dat u over Nederland heeft ontdekt

Het resterende, niet zo bekende verschil tussen Nederland, Nederland en het Koninkrijk der Nederlanden. Dat heb ik geleerd tijdens mijn studie in Enschede. Dus waar ik ook ga in Frankrijk of elders in de wereld, ik neem dit mee. In Frankrijk hebben ze de neiging om Nederland en Nederland door elkaar te gebruiken, maar dat is technisch gezien niet correct. Het verbaast me dat het niet beter bekend is.

Willemstadhaven op een zonnige dagWillemstadhaven op een zonnige dag
Curaçao maakt deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden. Foto: Nelo Hotsuma via Wikimedia Commons

Wat zou u doen als u nog maar 24 uur in Nederland had?

Omdat Nederland mij zo dierbaar is, bedacht ik om die 24 uur op verschillende plekken door te brengen. Ik zou ontbijten in Enschede, lunchen in Deventer en dineren in Amsterdam, waarbij ik uiteraard wat rondliep in die drie steden. Als het aan het eind van de dag in Amsterdam aankomt, hoort daar een huisgemaakt gemberbier van Waterkant en een appeltaart van Winkel 43 bij.

Ik zou de dag beginnen in Enschede, want daar begon voor mij alles in Nederland. In Deventer heb ik mijn bachelor afgerond en het is een heel leuk stadje. Amsterdam is waar ik nu ben en ik denk dat dit het laatste hoofdstuk zal zijn van mijn verblijf hier. Het is de plek waar ik voor Adyen begon te werken, waar ik Afropean werd, en waar ik zzp’er en huiseigenaar werd. Ik heb hier ook mijn partner ontmoet. Er zijn zoveel verschillende dingen geweest, dus ik zou zeker de dag hier moeten afsluiten.

Kélian Somon was in gesprek met Brandon Hartley.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *